Skip to content

Tre av fyra som anmäls för försäkringsbedrägeri är straffade tidigare - ny rapport

Lars Korsell, enhetschef på Brå.
Lars Korsell, enhetschef på Brå.

Fler kontroller och bättre samarbete mellan rättsväsendet och försäkringsbolagen skulle kunna bidra till att fler bedragare upptäcks och lagförs. Tre av fyra av dem som anmäls visar sig vara dömda för andra brott tidigare. Det visar en rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå.


Försäkringsbolagen har en kluven inställning till kontroller. Det säger Lars Korsell, enhetschef på Brå.

- De vill ha nöjda kunder, både gamla och nya, samtidigt som de inte vill uppfattas som krångliga eller ge intryck av att de är särskilt utsatta för bedrägerier. Om bolagen då utökar sina kontroller och gör fler polisanmälningar, så tror man att det finns en risk att kunderna väljer ett annat försäkringsbolag.

Vill se slumpmässiga kontroller
Varje år polisanmäls cirka 300 försäkringsbedrägerier. De flesta upptäcks och anmäls av försäkringsbolagen. Fler fall skulle förmodligen kunna upptäckas med bland annat bättre "målstyrning" samt rutiner för kontroll och övervakning.

Enligt rapporten skulle risken för bedrägerier minska med fler slumpmässiga kontroller och efterkontroller - i kombination med information till försäkringstagarna om att detta sker.

Annan brottslighet
Brå tar även upp att tre av fyra av dem som polisanmäls för försäkringsbedrägeri redan är dömda för annan brottslighet. Oftast handlar det om trafikbrott men även brott som omfattar narkotika, våld och hot förekommer i kombination med försäkringsbedrägerier.

- Vi tror att rättsväsendet kan bli bättre på att lära sig att känna igen bedrägeribrotten, säger Anna Jonsson, utredare på Brå.

- Dessutom behöver de öka samverkan med branschen för utbyte av kunskap och information. Det är i slutändan alla försäkringstagare som drabbas genom högre premier och sämre villkor.

 


Foto: Janerik Henriksson/TT

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt