Skip to content

"Uthängning ger effekt" - jämställdhet i styrelser ökar efter debatt om kvoteringslag

Amanda Lundeteg, VD på Allbright
Amanda Lundeteg, VD på Allbright.

Jämställdheten i bolagsstyrelserna ökar nu snabbare än tidigare, enligt en ny rapport från stiftelsen Allbright. "Vi vet att skämslistor och uthängning ger effekt", säger Allbrights VD Amanda Lundeteg om stiftelsens så kallade "svarta lista".
  

Regeringens mål är att fyra av tio styrelseledamöter ska vara kvinnor 2016. Annars väntar lagstiftning om kvotering.

- Jag tror att vi har fått en ordentlig fart på det här och att kommande valberedningar är sista chansen att undvika kvotering. Näringslivet ropar ofta på självreglering och här har man en ypperlig chans att visa att man klarar självreglering för det här är viktigt, säger Sven Hagströmer, entreprenör och grundare av stiftelsen Allbright, till SR.

Allbrights nya rapport visar att det nu är 28 procent kvinnor i styrelserna för bolagen på Stockholmsbörsen.

- Tjugo bolag har tagit steget från manlig dominans till en mer jämn könsfördelning så det är oerhört glädjande. Fortsätter utvecklingen i samma tempo har vi jämställda styrelser redan inom tio år, säger Amanda Lundeteg, VD på Allbright till SR.

Andelen har ökat under de senaste åren, medan det tidigare stått ganska stilla.

Amanda Lundeteg menar att det varit effektivt att ”hänga ut” bolag. På stiftelsens svarta lista finns till exempel 24 börsbolag som fortfarande helt saknar kvinnor i styrelsen.

- Bland annat har debatten varit väldigt intensiv de senaste åren. Jag tror att bolagen känner pressen. Vi vet också att skämslistor och uthängning ger effekt. Vi har många arga företagsledare som ringer och skäller på oss och inte vill vara på den här svarta listan, säger hon till SR.

 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

 

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt