Skip to content

Polismördaren kvar på livstid trots "kristet liv" - får avslag på tredje ansökan

Tony Byström (t h) med sin advokat Björn Hurtig.
Tony Byström (t h) med sin advokat Björn Hurtig.

Det är för tidigt att omvandla livstidsstraffet för Tony Byström som för 16 år sedan dömdes för de uppmärksammade polismorden i Malexander. Det slår Örebro tingsrätt fast efter Tony Byströms tredje ansökan.

 

Tony Byström, tidigare Tony Olsson, dömdes år 2000 till livstids fängelse för de uppmärksammade polismorden i Malexander och för mordförsök och grovt rån.

Efter en väpnad rymning från fängelset dömdes han senare även för olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, grov olaga hot och grovt vapenbrott.

1995 hade Byström även dömts för förberedelse och stämpling till mord.

Hösten 2010 ansökte han om att livstidsstraffet skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff men fick avslag.

I slutet av 2013 blev det på nytt avslag i tingsrätten, som slog fast att det i Byströms fall fortfarande fanns ”en konkret och beaktansvärd risk för återfall i allvarlig brottslighet”.

Örebro tingsrätt beslutar nu att avslå också Byströms tredje ansökan om omvandling av livstidsstraffet.

Ångrar sina brott
Byström har i tingsrätten själv berättat om sin ånger över händelserna i Malexander och det föregående rånet. Han lever numera ett ”kristet liv” och har fru och barn utanför anstalten. Han har tagit flera examina på högskolenivå och har även skrivit flera böcker där inkomsterna oavkortat går till att betala de skadestånd som han fortfarande är skyldig att betala.

Under de senaste åren har Byström skött sig utan anmärkning och inte gjort sig skyldig till någon misskötsamhet i fängelset. Han har också arbetat med att främja sin återanpassning till samhället – bland annat genom studier och olika program i Kriminalvårdens regi.

Tingsrätten anser dock att det är för tidigt att omvandla livstidsstraffet.

Har avtjänat 16 år
Byström har avtjänat drygt 16 år av sitt straff och tingsrätten anser att det behövs ungefär två år för att slussa ut honom i samhället. En villkorlig frigivning skulle kunna bli aktuell först om fyra år.

Rättsmedicinalverket har i sin bedömning av Byströms återfallsrisk uttalat att hans personlighetsproblematik – som i sin tur påverkar flera av riskfaktorerna – idag framstår som "mindre framträdande". Bedömningen är samtidigt osäker och det är då viktigt att inte omvandla livstidsstraffet alltför långt före en tänkt villkorlig frigivning, konstaterar tingsrätten.

Tony Byström har idag haft några kortare permissioner, men det är ”ytterst viktigt” att han också framöver beviljas permissioner av Kriminalvården för att undvika att en framtida omvandling sker på ett osäkert underlag, avslutar tingsrätten.

 

 

Foto: Conny Sillén/TT

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt