Skip to content

Man som odlat cannabis för smärtlindring frias - "enda sättet leva ett drägligt liv"

En man som odlat och använt cannabis i två år friades idag av tingsrätten. Orsaken är att han har använt narkotikan som smärtstillande medel efter att ha provat alla lagliga läkemedel. Detta är den enda möjligheten för mannen att kunna "leva ett drägligt liv", skriver tingsrätten som anser att mannens smärta utgör en nödsituation.

 

Det är Västmanlands tingsrätt som friar den 36-årige mannen från åtal om narkotikabrott – trots att han har odlat cannabis i sin bostad i Västerås under cirka två års tid.

Vid en husrannsakan hos mannen hittade polisen bland annat en cannabisodling i tvättstugan och en burk med torkad marijuana.

36-åringen är rullstolsburen efter att ha brutit nacken i en olycka 1994 och har en komplicerad smärtproblematik. I tingsrätten har han berättat om sina många läkarkontakter och de försök som har gjorts att medicinera bort smärtan på laglig väg.

Provat allt
36-åringen har bland annat berättat om flera akuta sjukhusbesök på grund av smärtan och om hur personalen på smärtmottagningen inte har kunnat göra någonting eftersom han ”redan provat allt”.

I ett försök att ”prova något annat än det sjukvården hade att erbjuda” började 36-åringen – efter efterforskningar på nätet – att odla cannabis hemma och att använda en mindre mängd narkotika morgon och kväll. Självmedicineringen hjälpte mot smärtan.

Mannens berättelse redovisas i tingsrättens dom:

”Det blev en stor skillnad i hans liv efter det att han började använda cannabis. Han kunde börja arbeta heltid, kunde ta hand om sin familj och han började fungera i vardagen.”

75 procent sjukskrivning
Efter polisens tillslag mot mannens bostad har han återgått till 75 procents sjukskrivning och ”orkar nästan inte med någonting”.

Tingsrätten konstaterar att 36-åringen ”tycks ha provat allt som sjukvården haft att erbjuda”, utom ett mycket dyrt cannabispreparat som används för MS-medicinering som han inte har råd med.

Tingsrätten skriver i sina domskäl:

”Att framställa cannabis i den omfattning som skett utgör den enda möjligheten för honom att leva ett drägligt liv. X (den tilltalade) får därför anses ha befunnit sig i en nödsituation och hans handlande kan inte anses oförsvarligt.”

Mannen frias därför.

Tingsrättens ordförande - en rådman - är skiljaktig och vill fälla 36-åringen till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott, eftersom hans situation inte kan anses tillräckligt akut för att befria från ansvar.

 

 

Foto: Eleine Thompson/TT

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt