Skip to content

"Det blir så mycket kackel med tjejer" - kvinna som inte fick jobb får 75 000 i skadestånd

Ett livsmedelsföretag medger att det var diskrimi-nering när en kvinnlig arbetssökande valdes bort vid en rekrytering på grund av att hon hade "fel" kön som skapar "kackel". Parterna har nu ingår en förlikning och kvinnan får 75 000 kronor.

 

Det var i höstas som den unga kvinnan sökte arbete i en livsmedelsbutik i Haninge söder om Stockholm.

När hon ett par veckor efter intervjun ringde upp den rekryteringansvarige chefen fick hon beskedet att hon inte hade fått tjänsten, eftersom hon enligt chefen hade ”fel kön” och eftersom ”det blir så mycket kackel om det är mycket tjejer”.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, konstaterade efter utredning att kvinnan hade sållats bort i rekryteringen genom att företaget hade utgått från stereotypa föreställningar om olika egenskaper kopplade till kön och att det därför var fråga om diskriminering.

Parterna har nu kommit överens om en förlikning och kvinnan får i samband med det 75 000 kronor i skadestånd från företaget.

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt