Skip to content

Regeringens utredare om tiggeriet: "att kriminalisera medmänsklighet skapar ett hårdare samhälle"

Rådmannen Martin Valfridsson är regeringens utredare om tiggeri.
Rådmannen Martin Valfridsson är regeringens utredare om tiggeri.

Det ska inte vara kriminellt att tigga anser Martin Valfridsson - rådman och regeringens samordnare för arbetet med utsatta EU-migranter. "Straffrätten ska inte användas för att bekämpa fattigdom", säger han till Juridicum.

 

Martin Valfridsson utsågs i januari till nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare. Han är jurist och var tidigare statssekreterare åt förra justitieministern Beatrice Ask.

I en intervju med Stockholms universitets publikation Juridicum ger han sin syn på problemen i de andra EU-länderna men också på hur Sverige borde hantera frågan om tiggeri lagstiftningsmässigt.

Avhysningar måste få fortsätta
Martin Valfridsson anser att avhysning måste fortsätta att vara ett alternativ.

– Jag ser det som otänkbart att avskaffa rätten till avhysning. Det vore att upphäva äganderätten och lagen måste gälla lika föra alla, säger han till Juridicum.

– Att avskaffa rätten till avhysning skulle i förlängningen leda till att vi återinför kåkstäder. Med detta sagt är det för tidigt att säga om regelverket är perfekt. Det är något jag tittar på.

Ska inte kriminaliseras
Att göra det kriminellt att tigga är däremot inte aktuellt, enligt Martin Valfridsson.

– Straffrätten ska inte användas för att bekämpa fattigdom. Inte heller är det aktuellt att göra det straffbart att skänka pengar till tiggare. Att kriminalisera medmänsklighet skapar bara ett hårdare samhälle utan att lösa några problem.

Inte organiserad brottslighet
Martin Valfridsson säger också att det inte är organiserad brottslighet som ligger bakom tiggeriet.

– Visst får vi signaler om att individer utnyttjar andra för att tigga. Det rör sig inte om människohandel, men det är oroande och jag kommer titta närmare på om nuvarande lagstiftning täcker dessa problem.

Att det är grovt kriminella som organiserar tiggeriet är ett rykte som förföljt många som tigger, men både polisen och frivilligorganisationer som arbetar med utsatta EU-migranter säger att det inte finns något som tyder på en utbredd sådan verksamhet.

Att många hjälps åt och fördelar pengarna inom till exempel familjen eller släkten och på så sätt organiserar sig är dock inte ovanligt.

 

Foto: Nora Lorek / TT

 

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt