Skip to content

Nu stämmer hon högskolan - amerikansk student betalade för undermålig svensk utbildning

Den amerikanska student som betalade för en konstaterat dålig utbildning vid Mälardalens högskola stämmer nu skolan för att få tillbaka sin kursavgift. Det skriver hennes ombud vid Centrum för rättvisa i en debattartikel på DN Debatt.

 

De juridiska ombuden - clarence Crafoord, Sebastian Scheiman och Laura Eriksson vid Centrum för rättvisa - skriver att de lagar och regler som är till för att skydda konsumenter inom det privata inte tycks gälla mot det offentliga.

”Om det offentliga inte tar något ansvar för att den tjänst man tagit betalt för är värdelös, så innebär det ett stort risktagande för en konsument när den har med det offentliga att göra. Enskilda personer skulle bli drabbade på ett för dem oförutsebart sätt och de skulle stå rättslösa mot det offentliga Sverige.”

"Gammalmodig pedagogik"
Studenten, den amerikanska medborgaren Connie Dickinson, lade två år och 180 000 kronor på att avlägga en kandidatexamen i matematik vid högskolan.

Enligt Centrum för rättvisa höll inte utbildningen den kvalité som hade utlovas. Kritik riktas bland annat mot språkbrister hos lärare i både svenska och engelska, gammalmodig pedagogik och undervisningen som ibland bara bestod av utdelning av stenciler.

Levde inte upp till examensmål
Högskoleverkets Universitetskanslersämbete har konstaterat att kandidatutbildningen vid Mälardalens Högskola hade bristande kvalitet och inte levde upp till fyra av fem examensmål.

Dickinson har krävt pengarna tillbaka från skolan - men hennes krav har inte gett något resultat.

 

Foto: Cetrum för rättvisa

 

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Skulle de nå framgång med sin talan skapas en syndaflod av stämningar mot många usla offentligt driva utbildningsorganisationer. Och så kan vi ju inte ha det i mellanmjölkens land där man gömmer undan många arbetslösa i mer eller mindre meningslösa studier.

Problemet är inte att man gömmer arbetslösa i meningslösa studier. Problemet är att det kostar att studera vid svenska universitet om man inte är medborgare i EU. Så Connie har gjort helt rätt! Stäm undermåliga svenska skitutbildningar! Betalar man, så SKALL man få hög kvalitet för pengarna!

...Nja. Utbildning kan för individen ses på två vis enligt vetenskapen: 1. Som investering. 2. Som konsumtion. (Individen har oftast själv förmågan att förstå vilket det är som gäller när han/hon går utbildningen.) I vart fall den som gör en investering i egen utbildning bör kunna få ställa ganska höga krav på utbildningen, oavsett om man är medborgare i EU eller ej. I annat fall gäller att individerna luras till att göra värdelösa investeringar.

Och den som konsumerar något, bör inte den också kunna kräva att få det som utlovats vid köpet?

och det tog henne två år att komma på att utbildningen var undermålig och att det var språkbrister på lärarna jösses