Skip to content

"Inträdesprov" till ungdomsgäng slutade med storbrand - krävs på 14 miljoner

Bild från branden

Sju unga män som dömts för att ha anlagt en brand vid ett köpcenter krävs på över fjorton miljoner kronor skadestånd. Männens försäkrings-bolag är nu oense i frågan om deras försäkring täcker kostnaderna. Det rapporterar tidningen Barometern.

 

I oktober 2011 brann ett stort köpcentrum i Kalmar ned. Branden visade sig vara anlagd och sju unga killar kom så småningom att ställas till ansvar för att ha bränt ner centrumet.

Fyra av ungdomarna dömdes för grov allmänfarlig vårdslöshet och övriga tre för anstiftan till samma brott.

Under rättegången kom det fram att ungdomarna anlagt branden vid några soptunnor som en typ av inträdesprov för att få vara med i ett gäng. Elden hade sedan spridit sig till byggnaden.

Det som återstår i målet är frågan om hur skadeståndet ska betalas.

De sju männen krävs på sammanlagt fjorton miljoner kronor plus ränta och juridiska kostnader.

För fem av dem täcker deras försäkringsbolag kostnaderna men övriga två har inte samma "tur". Deras försäkringsbolag menar att ansvarsförsäkringen inte gäller i det här fallet.

– Länsförsäkringar gör en felaktig tolkning och bryter mot den praxis som finns inom branschen, säger advokat Olof Lidén, som företräder en av männen, till Barometern.

På grund av att Länsförsäkringar vägrar betala stäms bolaget nu också av ett annat försäkringsbolag, Trygg Hansa, på tio miljoner kronor.  

Hela skadeståndsfrågan i målet kommer att avgöras under nästa vecka, rapporterar tidningen. 

 

Foto: Paul Madej / TT

 

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt