Skip to content

Legally lady seminarium: ”Jämställda byråer en affärsfråga”

Föreläsarna Maria Ingelsson, Anette Hansson Ahl, Emilia Lundberg och moderator Kristina Bexelius.

Under temat ”Karriär och förutsättningarna i jurist-branschen” fick nätverket Legally Lady ta del av tre framgångsrika juristkvinnors syn på villkoren för kvinnliga jurister och vad som behöver göras för att förbättra dem.

 

- Kulturen på advokatbyråerna är att det är mannen som är förebilden, det är mannen som är pusselbiten som passar in. Kommer det in en kvinna skaver det.

Det säger en av föreläsarna, Anette Hansson Ahl från Holmgren Hansson advokatbyrå och är engagerad i lobbyorganisationen ”Styrelsebalans” som jobbar för fler kvinnor i ledande positioner.

Idag är bara 14 procent av delägarna i de tio största svenska advokatbyråerna som är kvinnor enligt en undersökning från stiftelsen Allbright. Anette Hansson Ahl tror att kunderna har en avgörande roll i förändringsarbetet.

- Kunderna måste ställa etiska krav på tillexempel jämställdhetsplaner, dels genom offentlig upphandling men också de privata aktörerna.

- Då kan vi visa på det ekonomiska vinsterna fortsätter Maria Ingelsson, chefsjurist på Hansoft och också hon en av föreläsarna.

Hon vill att jämställdheten ska lyftas fram som en affärsfråga snarare än en rättvisefråga. Men viktigare än så, enligt Maria Ingelsson, är att det visa att det handlar om en kompetensfråga.

- Tappar vi hälften av kompetensen då får vi inte de bästa juristerna på advokatbyråerna.

Marie Edfeldt, Statoil fuel and retail Sverige
  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt