Skip to content

"Jag noterar er snabbhet om hatbrott - men snälla... ge oss tid att göra ett gediget arbete"

REPLIK/DEBATT - av rikspolischefen Dan Eliasson

 

I Dagens Juridik (2015-03-24) skrev David Brax och Eva Tiby ett debattinlägg på Dagens Juridik med frågan ”Vad händer med polisens hatbrottsarbete, rikspolischefen?”

Mitt svar är enkelt. Vi förstärker redan existerande hatbrottsgrupper, vi inrättar en ny enhet i region Väst och vi skapar förmågor i resten av landet.

Inom kort formaliseras ett uppdrag till chefen för nationella operativa avdelningen att styra och processleda det arbetet. Genom utbildningsinsatser ska det säkerställas att förundersökningsledare har tillräcklig kunskap om hatbrott.

Tydliga förändringar till det bättre när det gäller vår förmåga ska synas redan före sommarledigheten och den första delen av satsningen ska vara på plats före årsskiftet. Under tiden skall frågan om ytterligare resurser utredas mot bakgrund av de behov som respektive hatbrottsgrupp ser runt om i landet.

Samtidigt arbetar vi också vidare med BRÅ och Åklagarmyndigheten för att förfina definitionen av hatbrott och med att utveckla statistikföringen på området.

Slutligen noterar jag den snabbhet med vilken debattörerna har reagerat. Det är bra att ni ligger på polisen - men snälla, ge oss också tid att göra ett gediget jobb av hög kvalitet i dessa så svåra frågor.

 

 

Foto: Janerik Henriksson/TT

 

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt