Skip to content

Förlöjligande åsnekommentar om gudstjänst inte hets mot folkgrupp

”Åsna som har ont i magen” – så skrev mannen i kommentarsfältet till ett filmklipp som visade hur deltagare till en utomhusgudstjänst samlades. Tingsrätten slår fast att uttalandet inte är ett förlöjligande av muslimer och friar mannen.

 

En 39-årig man la sommaren 2014 ut en filmsekvens från en muslimsk utomhusgudstjänst i Nyköping på Facebook. Filmklippet visade hur deltagare i gudstjänsten samlades och i kommentarsfältet hade mannen skrivit ”Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen.”

Retade upp människor
Inlägget låg upp på Facebook i cirka två timmar men raderades sedan av 39-åringen. Flera personer hade vid det laget redan anmält det till polisen och uppretade människor hade samlats utanför 39-åringens bostad. Han åtalades senare för hets mot folkgrupp.

Ljudanläggning testades
39-åringen uppgav i Nyköpings tingsrätt att han varit uppe sent kvällen innan och väckts före nio på morgonen när ljudanläggningen testats inför gudstjänsten. Facebook-inlägget kunde dock inte anses utgöra hets mot folkgrupp, ansåg mannen. Inlägget hade inte spritts till ett stort antal personer och mannen hade saknat uppsåt att begå brott, menade han.

Inte angrepp på muslimer
Tingsrätten friar nu också 39-åringen helt. Domstolen konstaterar att kommentaren och filmklippet – oavsett vad som ropats i högtalarna – måste ses som ett förlöjligande av en religiös yttring. För att fällas för hets mot folkgrupp krävs dock också att meddelandet kan uppfattas som ett direkt eller indirekt angrepp på gruppen muslimer. Enligt tingsrätten kan inlägget inte uppfattas som ett direkt eller indirekt förlöjligande av gruppen. Det kan heller inte uppfattas som nedsättande för gruppens anseende. Det kan därför inte anses vara fråga om missaktning, på det sätt som krävs enligt brottsbalkens bestämmelse om hets mot folkgrupp. Domstolen anser dessutom att 39-åringen saknat uppsåt att förlöjliga muslimer i allmänhet.

 

 Foto Hasse Holmberg/TT

  • Alt-texten
    Isak Bellman
  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt