Skip to content

"Åklagaren har bokstavligen inte gjort ett dugg sedan 2010" - Julian Assange överklagar till HD

Wikileaksgrundaren och sexualbrottsmisstänkte Julian Assange överklagar häktningen till Högsta Domstolen. "Åklagaren har bokstavligen talat inte gjort ett dugg sedan hösten 2010", säger hans svenske advokat till Dagens Nyheter.

 

Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan 2010, misstänkt för bland annat sexuellt ofredande och våldtäkt i Sverige.

De senaste snart tre åren har han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London.

Assanges advokater skriver i resningsansökan att åklagaren Marianne Ny har varit passiv och de hoppas att detta ska kunna räknas som ”synnerliga skäl” av Högsta domstolen.

- Åklagaren har bokstavligen talat inte gjort ett dugg sedan hösten 2010. Det strider inte bara mot svensk rätt utan också mot Europarätten. Det har lett till ett dödläge, där Julian Assange i praktiken varit frihetsberövad. Hur upphäver man det dödläget? Jo, genom att upphäva häktningen, säger advokat Per E Samuelson till DN.

Advokaterna kräver också att åklagaren ger dem tillgång till de många SMS som målsäganden uppges ha skickat.

- Vi har bara fått titta snabbt på SMS:en och då inte ens haft rätt att göra anteckningar. Men utifrån vad jag har sett innehåller det här materialet direkt avgörande bevis för att det inte alls har gått till så som åklagaren gjort gällande. Åklagaren har begått ett allvarligt övertramp här, säger Per E Samuelson.

 

Foto: John Stillwell/TT

 

 

 

 

 


  • Jaqueline Balcer Bednarska

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt