Skip to content

Nya rikspolischefen: Så ska den nya Polismyndigheten öka uppklaringen av brott

Dan Eliasson, nytillträdd rikspolischef

Juristen Dan Eliasson har just tillträtt som ny rikspolischef för den nya riksomfattande Polis-myndigheten. För tidningen Svensk Polis berättar han hur han anser att den nya polisorganisationen ska kunna öka uppklaringen av brott.

 

Dan Eliasson har tidigare arbetat som generaldirektör för Migrationsverket, tillföreträdande biträdande chef för Säkerhetspolisen och senast som generaldirektör för Försäkringskassan.

Han har dessutom varit bland annat statssekreterare vid justitiedepartementet under den förra socialdemokratiska regeringen.

I en längre intervju i tidningen Svensk Polis, som ges ut av polisen, berättar Dan Eliasson om sitt nya jobb som rikspolischef för den nya polisorganisationen.

Hur kommer polisanställda märka att de har en ny rikspolischef?

– Det är för tidigt för mig att sia om, men jag tror att de kommer att ha en väldigt synlig rikspolischef. Både i verksamheten och i media. Jag tror att de kommer känna att de bjuds in att påverka sin arbetssituation. Och sedan tror jag att man mot slutet av 2015 kommer känna att detaljstyrningen har minskat, säger Dan Eliasson till Svensk Polis.

Hur ska polisen öka uppklaringen av brott?

– För det första får vi en ny organisation från den 1 januari som ger helt nya möjligheter. För det andra pågår spännande försöksverksamheter runt om i landet som pekar på möjligheter att göra ett ännu bättre jobb inom utredningsverksamheten.

- Jag träffade ett antal chefer igår och några skickade med mig orden: Dan, verka för en renässans av utredningsverksamheten. Och det låter som kloka ord tycker jag. Låt oss hitta formerna för att utveckla den ytterligare.

- Hur man gör det? Där kan jag säga en sak kristallklart: Jag är inte den som kommer att tala om hur man ska göra. De som jobbar med verksamheten måste hitta nya former, givet de nya organisatoriska förutsättningarna.

Du har sagt att du ska vara ute i kärnverksamheten en dag i veckan, kommer du att klara det?

– Säkert kommer administrationen kräva jättemycket av mig i början men då får andra stiga fram. Hittills under mina sju och ett halvt år som myndighetschef har jag alltid varit ute varje onsdag. Det är min ambition att göra det även fortsättningsvis. Jag måste veta hur vardagen ser ut för alla mina arbetskamrater, både poliser och civilanställda. Det är först då jag blir relevant som chef och kan fatta kloka beslut, säger dan Eliasson till Svensk Polis.

 

Foto: Bertil Ericson / TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Eliasson är en politiker och byråkrat utan erfarenhet från privat sektor. Han har varit chef för två av de mest ineffektiva myndigheter Sverige har, Migrationsverket och Försäkringskassan. Dessa myndigheter har, liksom polisen, en väldigt stor andel mycket missnöjda anställda.
Är det någon som tror att Eliasson skulle få upp polisens extremt låga produktivitet? Tidigare regerings ökande anslag till polisen försvann ned i ett svart hål och produktiviteten är nu lägre än någonsin.

Hej Ernst, ibland hittar du orden men vad du inte verkar känna till är att rikspolischefen också har erfarenhet av polisarbete, från fel sida av ett polisiärt skrivbord. Jag har svårt att förstå hur lätt det är att glömma och förlåta vissa politiker medan andra politikers små försyndelser aldrig glöms. Till ex Toblerone eller att 08:or är så mycket smartare än övriga medborgare i Sverige.
Eliasson skall bli mer synlig för svensk polis. Till vilken nytta? En synligare rikspolischef än Björn Eriksson blir väl svårt att hitta, men inte höjde det utredningsresultaten.
När Eliasson hänvisar till den nya organisationen visar detta bara att han fängslats av de locktoner som förespråkarna, för denna organisationsförändring, spelat upp. Dessa verkar inte ha någon som helst aning om den unika närhet till människor som polisarbetet kräver. Om Eliasson börjar granska den ”startelva” han har fått så borde han nog fundera på en hel del.

- Jo, av Wikipedia framgår att han 2006-2007 varit tillförordnad biträdande chef vid SäPo.
- Vad betyder "startelva"?
- Jag håller med om att det är totalt likgiltigt om polischefen syns i media eller inte. Tidigare har han ju varit negativ till uppgifter i media, och han lät någon av sina underhuggare på Försäkringskassan gå in och hacka i Wikipedia, när detta innehöll en uppgift om att Eliasson försökt påverka Göran Lambertz att inte vara kritisk mot brister i rättsväsendet. Med andra ord sant socialdemokratiskt beteende. Vilja till censur är ingen lämplig egenskap hos en polischef, även om polisen är en icke lärande organisation som är mycket negativ till kritik från de egna medarbetarna.
- I stor omfattning har omorganisationen lett till att polisen jobbar långsammare och mer ineffektivt än någonsin. Sannolikt har medarbetarnas missnöje ökat ytterligare. När jag varit i kontakt med poliser har det framförts att man helt enkelt inte vill ta tag i utredningar.

När jag skrev från fel sida av skrivbordet avsåg jag den sida som misstänkta brukar sitta på. Med startelva menar jag de regionala och biträdande regionala chefer som utsetts för de sju regionerna. Om Eliasson tvingas luta sig mot en del av dessa chefer blir hans chefsskap inte långt. Ett antal av dessa utsedda chefer har orsakat en tillbakagång av polisverksamheten vid varje tidigare befattning. Eliason tror att genom att ta bort en del mellanchefer så skall organisationen vidgas och kontaktytan med allmänheten bli större. Samtidigt stänger man ett stort antal mindre polisstationer runt om i landet och tror att det blir bättre om en polisman t ex varje onsdag finns på kommunalkontoret mellan klockan 0830 och halv nio.
Jag har svårt att tro på denna tulipanaros till omorganisation men jag hoppas för verksamhetens skull att jag har fel.

Vad som är mest oroande med Eliassons bakgrund som först kommunist och sedan socialdemokrat är att han därigenom lever i en anda av "partiet har alltid rätt". I detta koncept ingår att oliktänkande skall hålla tyst eller rensas ut.
Polisen är svårt belastad av den höga andelen chefer och det eviga intrigerandet om chefsposter, som tar mycket energi. Liksom i statsförvaltningen i övrigt belönas administration högre än produktion. Kan man minska chefsandelen är det ju bra.
Varje duktig företagsledare tar med sig en hel stab när han får ett nytt uppdrag. Så har tydligen Eliasson inte gjort. Du har naturligtvis rätt i att det gamla chefsgardet kommer att slåss med näbbar och klor mot alla förändringar. Sverige måste få en kompetent polis, och för detta krävs radikala åtgärder!