Skip to content

Nya rikspolischefen: Så ska den nya Polismyndigheten öka uppklaringen av brott

Dan Eliasson, nytillträdd rikspolischef

Juristen Dan Eliasson har just tillträtt som ny rikspolischef för den nya riksomfattande Polis-myndigheten. För tidningen Svensk Polis berättar han hur han anser att den nya polisorganisationen ska kunna öka uppklaringen av brott.

 

Dan Eliasson har tidigare arbetat som generaldirektör för Migrationsverket, tillföreträdande biträdande chef för Säkerhetspolisen och senast som generaldirektör för Försäkringskassan.

Han har dessutom varit bland annat statssekreterare vid justitiedepartementet under den förra socialdemokratiska regeringen.

I en längre intervju i tidningen Svensk Polis, som ges ut av polisen, berättar Dan Eliasson om sitt nya jobb som rikspolischef för den nya polisorganisationen.

Hur kommer polisanställda märka att de har en ny rikspolischef?

– Det är för tidigt för mig att sia om, men jag tror att de kommer att ha en väldigt synlig rikspolischef. Både i verksamheten och i media. Jag tror att de kommer känna att de bjuds in att påverka sin arbetssituation. Och sedan tror jag att man mot slutet av 2015 kommer känna att detaljstyrningen har minskat, säger Dan Eliasson till Svensk Polis.

Hur ska polisen öka uppklaringen av brott?

– För det första får vi en ny organisation från den 1 januari som ger helt nya möjligheter. För det andra pågår spännande försöksverksamheter runt om i landet som pekar på möjligheter att göra ett ännu bättre jobb inom utredningsverksamheten.

- Jag träffade ett antal chefer igår och några skickade med mig orden: Dan, verka för en renässans av utredningsverksamheten. Och det låter som kloka ord tycker jag. Låt oss hitta formerna för att utveckla den ytterligare.

- Hur man gör det? Där kan jag säga en sak kristallklart: Jag är inte den som kommer att tala om hur man ska göra. De som jobbar med verksamheten måste hitta nya former, givet de nya organisatoriska förutsättningarna.

Du har sagt att du ska vara ute i kärnverksamheten en dag i veckan, kommer du att klara det?

– Säkert kommer administrationen kräva jättemycket av mig i början men då får andra stiga fram. Hittills under mina sju och ett halvt år som myndighetschef har jag alltid varit ute varje onsdag. Det är min ambition att göra det även fortsättningsvis. Jag måste veta hur vardagen ser ut för alla mina arbetskamrater, både poliser och civilanställda. Det är först då jag blir relevant som chef och kan fatta kloka beslut, säger dan Eliasson till Svensk Polis.

 

Foto: Bertil Ericson / TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt