Skip to content

105 miljoner kronor för oljeutsläpp - staten når förlikning med försäkringsbolag

Kyrkesund, Tjörn efter oljeutsläppet

I september 2011 kolliderade lastfartyget Golden Trader med ett annat fartyg utanför Danmarks kust vilket ledde till ett stort oljeutsläpp. Danmark och Sverige har nu nått en överenskommelse med lastfartygets försäkringsbolag som kommer att betala 105 miljoner kronor i ersättning för det miljöräddningsarbete som vidtogs efter utsläppet.

 

De sammanlagda kraven från svenska myndigheter - Kustbevakningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Försvarsmakten - och danska Værnsfælles Forsvarskommando för saneringen efter oljeutsläppet uppgick till ungefär 176 miljoner kronor.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger nu att en överenskommelse har nåtts med lastfartygets försäkringsbolag som i ett sådant här fall har rätt att begränsa sitt kostnadsansvar enligt internationella konventioner.

Förlikningen landade på 105 miljoner kronor, vilket motsvarar cirka 87 procent av det maximala belopp som försäkringsbolaget var skyldiga att betala.

- Det är naturligtvis skönt att den här processen är över. Vi och de övriga myndigheterna är mycket nöjda med resultatet, säger Per-Olof Wikström, myndighetsjurist vid MSB.

Ersättningen kommer att redovisas direkt till statskassan, då myndigheterna redan fått ersättning från staten genom anslag och särskilda utbetalningar.

Oljeutsläppet från Golden Trader är det största utsläppet i Sverige på många år och drabbade flera vikar och sund i närheten av Kyrkesund i Tjörns kommun.

MSB uppger att saneringen krävde ett intensivt arbete med många fartyg, båtar och mycket personal eftersom området har stort miljövärde och är svårtillgängligt.

 

Foto: Erik Abel / TT

 

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt