Skip to content

Kvotering till Polishögskolan prövas i tingsrätten – ”mycket tyder på olaglig diskriminering”

Fyra män har med Centrum för rättvisas hjälp stämt Rikspolisstyrelsen för olaglig diskriminering sedan de inte antagits till Polishögskolan. Nu ska den påstådda diskrimineringen för första gång prövas i sak av Stockholms tingsrätt som i torsdags höll muntlig förberedelse i målet.


En fråga som diskuterades under den muntliga förberedelsen var Rikspolisstyrelsens egen rapport från oktober 2010.

Av rapporten framgår att kvotering tillämpats vid antagningen så att exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män antogs under vårterminen 2010. Detta trots att närmare två tredjedelar av de sökande var män och att männen hade bättre resultat på såväl språkprov som fysiska prov, enligt Centrum för rättvisa. 

RPS menade dock under torsdagens förberedelse att rapporten inte har någon relevans i målet eftersom den var menad som ett rent internt dokument.

- Mycket tyder på att olaglig diskriminering förekommer vid antagningen till Polishögskolan. Det är bra att antagningsförfarandet nu får prövas ordentligt i domstol, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa och ombud i målet tillsammans med Sebastian Scheiman.

Huvudförhandling i tingsrätten äger rum den 8-9 juni 2015. 

 

Foto: Pontus Lundahl / TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt