Skip to content

Här startar Sveriges första rättspraktik där juriststudenter får varva teori med praktik

Sveriges första rättspraktik startar genom kursen Praktisk humanjuridik & välfärdsrätt (30hp) på juridiska institutionen vid Göteborgs universitet.


Internationellt kallas fenomenet law clinic och är utbrett över en stor del av världen. En så kallad law clinic kan vara uppbyggd på många sätt men en viktig grund i Göteborgsmodellen är att skapa kurser i ämnen av stor samhällsrelevans som ger juriststudenterna möjlighet att kombinera vanliga teoretiska studier med tillämpade studier ute i fält.

Rättspraktiken samarbetar med ett antal ideella organisationer som sedan tidigare bedriver kostnadsfri juridisk rådgivning: Stadsmissionen, Röda Korset, Göteborgs rättighetscenter, Terrafem, Kvinno- och tjejjouren ADA, Faktumjuristerna, Rosenjuristerna och Hyresgästföreningen.

Rättspraktiken startar den 3 november genom att 17 studenter får möjlighet att börja läsa kursen Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt. Under perioden november till mars kommer de att tillbringa tre dagar i veckan på en av organisationerna där de under handledning skall ge juridisk rådgivning och rättsinformation. Resterande två dagar ägnas åt seminarier i välfärdsrätt på Juridiska institutionen.

– Det är helt otroligt att juristprogrammet har fått den här fördjupningskursen, säger juriststudenten Nora Spahija som går termin sju av nio.

– Kursen i sig verkar väldigt intressant och det faktum att vi får vara på en ideell organisation är en enorm bonus. Jag är övertygad om att man lär sig mer genom att varva teori med praktik. Jag ser verkligen fram emot att äntligen få börja, fortsätter hon. 

Rättspraktiken står på flera ben. Förutom kursen ovan kommer man bland annat att erbjuda öppna seminarier kring temat social hållbarhet. Det första sker den 20 november under Göteborgs universitets Global Week. 

 

Foto: TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt