Skip to content

DO avser stämma Arbetsförmedlingen – ”indirekt diskriminering att stänga av arbetssökande”

En man i Bohuslän blev avstängd från Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti när han förklarade att han inte kunde ta ett arbete som omfattade försäljning av lotteriprodukter. DO anser att mannen har utsatts för indirekt diskriminering och avser nu stämma Arbetsförmedlingen.

 

Mannen som är medlem i Jehovas Vittnen blev i december 2013 anvisad till jobb- och utvecklingsgarantin. I februari fick han besked att ett företag som bland annat säljer lotterier till ideella organisationer var intresserat av att träffa honom.

Mannen förklarade att han inte kunde ta det aktuella arbetet av personliga skäl och på grund av etiska och moraliska principer. I ett intyg berättade mannen att han är medlem i Jehovas Vittnen och att arbetet ifråga skulle gå emot hans religiösa övertygelse.

Arbetsförmedlingen återkallade anvisningen till jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingen hänvisar i sitt beslut till att mannen hade misskött sig genom att bidra till att han inte kallades på intervju hos en arbetsgivare som hade ett arbete att erbjuda. Mannen blev därmed satt på karens i 45 dagar utan någon ersättning.

Enligt DO har Arbetsförmedlingens regel särskilt kommit att missgynna mannen på grund av hans religiösa övertygelse och anser därför att det är fråga om indirekt diskriminering.

– När det handlar om religionsfrihet måste man bedöma om det är skäligt att stänga av personen ifråga, och i det här fallet har Arbetsförmedlingen inte tagit tillräcklig hänsyn. De religiöst motiverade förutsättningar som mannen hänvisade till uteslöt honom inte från andra arbeten i någon större utsträckning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.

DO förbereder nu en stämningsansökan mot Arbetsförmedlingen.

 

Foto: TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

Historiskt sett lär Sverige ha varit mer än pinsamt inblandat i slavhandel... Att nu sikta mot nostalgiska höjdpunkter i och med modern slavdrift med garanterat usla villkor låter skammen sprida färg och patina den kräver på alla inblandade.
I efterhand erkänner alliansen att fas3 på något sätt var fel den också och det betyder? Man snickrar gladeligen galgar och fortsätter omvändelsen med nya vinster i kombination med allt sämre förhållanden och mer tvång i sikte..

FAS3 är helt rätt. Den som inte vill arbeta, skall inte heller äta!

Med sådana vanföreställningar om verkligheten går vilka regler som helst att införa.. Alla människor vill komma till nytta, känna sig nyttiga och bli respekterade. Ta bort något och vi kan se någon som påminner om slavdrivande tendenser.. Kriget mot arbetsrätten, anställningstryggheten, välfärden går betydligt lättare med rejäl svärta. Arbetslägrens nytta och med nöjets oförenliga verksamhet ger vid handen att slaveriets krassa tanke och vinst går aldrig ta död på.. Kejsarens nya blaklader blir bara allt mer groteska.

Kommer ihåg att jag sa precis som du till jordgubbstjuven och han såg så snopen ut som han borde vara.. Det allra roligaste med det var att det var hans eget ofta använda mantra att betrakta sin omvärld med och konstigt nog gillade han inte sin egen medicin.

jag blev också avstängd kunde inte arbeta 5 dagar i sträck, dvs 8-17 kontorstid sedan jour dygnet runt uppsagd pga utlåtande från fd arbetsgivaren innan psyket kunde förtydliga vilka stressmoment jag inte kunde ta och varför. Möte på psyk ordnades men innan så sa de upp aktivitetsstödet..de vägrade ta rekommendationer från psyk. Anledningen var nog ett mail tidigare då min handläggare berättade att hon hade ett budgetansvar att ta hänsyn till....så ...

Det finns ännu värre saker som händer där, men arbetssökande är mycket rädda att anmäla till DO eller JO. Mycket mera kulle komma upp på ytan och anmälas till JO om människor fick vara anonyma vid själva anmälan.

Do tar upp ca 20% av alla anmälningar ingen garanti att få hjälp, det är ju ingen händelse att hela Sverige kokar...Budget och budgetansvar kör över handikappades och arbetslösas samt sjuka och äldrevård osv tillvaro och reaktioner och andra dras ut på sin spets vilket gör att allt blir så mycket mer av allting systemet håller på att kollapsa, regeringen planerar bara nytt och ser inte över de fel och brister som uppkommer som ett företag som drivs till konkurs...för mycket omstruktureringar och ny investeringar och för lite revidering och översikt samt självkritik över den pågående verksamheten