Skip to content

Fel registrera transsexuell man som fött barn som "mor" - vinner mot Skatteverket i domstol

Warren Kunce

Skatteverket gjorde fel när man registrerade en transsexuell man som fött barn som "mor". Enligt förvaltningsrätten kan registreringen inte anses vara förenlig med rätten till privatliv.

 

Det är RFSL som rapporterar om domen från Förvaltningsrätten i Stockholm som slår fast att Skatteverkets registrering av Warren Kunce som "mor" var felaktig.

Warren Kunce har bytt juridiskt kön från kvinna till man och domstolen håller nu med honom om att en registrering som ”mor” innebär att hans juridiska könsbyte inte erkänns fullt ut.

Därmed slår rätten också fast att Warren Kunces rätt till skydd för privatliv, som skyddas av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, väger tyngre än behovet av att registrera en biologisk mor till varje barn.

- Vi gjorde många uppoffringar för att skapa vår familj och är glada över att vi inte längre behöver offra ett officiellt erkännande av våra identiteter. Vi är väldigt stolta över vår lilla familj, med två kärleksfulla fäder och en underbar dotter, säger Warren Kunce och Tymon Hadrian Pigon i ett pressmeddelande från RFSL.

- Vi är också mycket glada över att domstolen tydligt konstaterar att ”avsaknad av uttrycklig reglering och den rättsosäkerhet detta resulterat i ska i den mån det är möjligt inte drabba den enskilde”. Det är viktigt för oss att det bemötande vi fått uppleva från svenska myndigheter inte drabbar fler.

Juristen Kerstin Burman på RFSL, som varit ombud i målet:

- Det här är ett mycket välkommet rättsligt ställningstagande som kommer att få stor betydelse för många personer.

Också Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, välkomnar domen:

- Vi är oerhört glada över det här beslutet från förvaltningsrätten. Det visar att rättssystemet i Sverige i det här fallet har fungerat när myndighetsutövningen inte har gjort det, säger hon.

- Vi har kännedom om flera liknande fall som visar hur svenska myndigheter inte hänger med och förstår konsekvenserna av den rättsliga utvecklingen på det här området, då är det glädjande att rättssystemet gör det.

 

 

 

Foto: Tymon H Pigon

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt