Skip to content

Alliansen totalsågar sin egen storsatsning på polisen - "jag blir nästan positiv till ministerstyre!"

Rättspolitisk debatt
Rättspolitisk debatt: Paula Bieler (SD), Agneta Börjesson (MP), Lena Olsson (V), Morgan Johansson (S), moderatorn och chefredaktören Stefan Wahlberg, Johan Pehrson (FP), Caroline Szyber (KD), Christian Ottosson (C) och Krister Hammarbergh (M).

Allianspartierna totalsågar sin egen storsatsningar på polisen. Det framkom när representanter från alla riksdagspartier igår deltog i en debatt som arrangerades av Veckans Juridik och Blendow Group. ”Det är katastrofdåligt. Vi har utsett fel personer till polischefer”, sa Johan Pehrson (FP). ”När jag ser det här så blir jag nästan positiv till ministerstyre”, sa Caroline Szyber (KD). Debatten visas nu i Veckans Juridik.

 

Debatten gick av stapeln i Näringslivets hus igår kväll inför en fullsatt hörsal. På plats fanns representanter för alla riksdagspartier, flera från Justitieutskottet, och debatten handlade om allt från anonyma vittnen och en författningsdomstol till straffrabatter och livstidsstraffet.

Den sista punkten på dagordningen handlade om den operativa polisverksamheten, vardagsbrottsligheten och den mångmiljardsatsning som Alliansregeringen har gjort på polisorganisationen under sina åtta år vid makten.

Samtliga Allianspartier var djupt självkritiska och medgav öppet att detta har varit ett stort misslyckande.

Krister Hammarbergh (M):

- Det är ineffektivt och man skulle kunna klara upp fler brott.

- Andelen brott som klaras upp har blivit lägre och det är inte vi nöjda med. Detta är också en bakgrund till att vi har sett över polisens hela organisation. Det är för mycket konstigheter med 22 olika polismyndigheter.

Caroline Szyber (KD):

- Jag är verkligen besviken och när jag ser på det här så börjar jag nästan bli positiv till ministerstyre - för det är vad den här myndigheten skulle behöva. Problemet är från golv och hela vägen upp.

- Om det inte blir förändringar inom de närmaste åren, ja då har vi ett otroligt stort problem som vi i Justitieutskottet förstår men som jag inte tror att alla andra förstår.

Johan Pehrson, (FP):

- Det är katastrofdåligt... Vi utser rikspolischef och länspolismästare och styr genom regleringsbrev och de förväntas utföra jobbet. Men vi har utsett fel personer och haft dålig styrning.

- I slutänden gäller: du har en uppgift här – du är polischef. Du har fyra år på dig att minska brottsligheten och öka tryggheten. Funkar inte det så får du byta jobb!

Christian Ottosson (C):

- Styrningen inom polisen är felaktig, organisationen är inte optimal och vi skulle behöva en mycket mer lokalt styrd polis.

- Man lägger resurserna på fel sätt, man blandar för mycket ingripandeverksamhet med den lokala verksamheten. Det är för mycket mellanchefer.

Oppositionspartierna kunde inte annat än instämma:

- När företrädare för regeringspartierna säger att det är katastrofdåligt… ja, sådana ord brukar inte ens jag använda, sa Socialdemokraternas representant från Justitieutskottet Morgan Johansson.

 

Se debatten i Veckans Juridik här.

 

Lyssna på debatten som podcast här.

 

 

Foto: Jan Reinerstam

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt