Skip to content

Måste acceptera att grannarna röker på balkongen - hyresgäst förlorar i hovrätten

Den som bor i ett flerfamiljshus måste acceptera att grannarna röker på sin balkong - även om tobaksröken gör att man inte själv kan vistas på sin egen balkong. Det konstaterar Svea hovrätt.

 

Den 74-åriga kvinnan hyrde sedan år 2008 en lägenhet i Visby. Hon vände sig till hyresnämnden och begärde att hennes hyresvärd skulle åläggas att se till så att hennes grannar slutade att röka på balkongen. Om inte detta skedde ansåg kvinnan att hon hade rätt till hyressänkning.

Kvinnans uppfattning framgår av hyresnämndens protokoll:

"Hon har varit tvungen att gå in under varma sommarkvällar när hon dukat ut med mat och haft gäster och barnbarn på besök. Hon har fått rätta sig efter dem som röker... Röklukten tränger även in till hennes lägenhet och det känns som någon har rökt därinne... Grannarna som röker visar ingen hänsyn gentemot henne... Hon anser att de som röker får röka under sin köksfläkt... Hon har själv ställt ut en stor fläkt på sin balkong, men detta tar inte heller bort röklukten... Statistik från hyresvärden visar att majoriteten av hyresgästerna vill ha en rökfri miljö."

Hyresvärden bestred kvinnans yrkande och påpekade att det inte går att förbjuda hyresgäster att röka på sina balkonger.

Hyresnämnden instämde i hyresvärdens uppfattning och skrev:

"Tobaksrök och röklukt kan innebära ett visst hinder och men i en hyresgästs nyttjanderätt, men en avvägning måste göras i förhållande till grannarnas rätt att använda sin lägenhet. Det har inte framkommit i ärendet att de störningar som X (kvinnan) utsätts for i sitt boende genom att grannen röker på sin balkong går utöver vad
som skäligen bör tålas i ett flerfamiljshus."

Hyresnämnden avslog därför kvinnans yrkanden.

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt som nu instämmer i hyresnämndens avgörande.

 

Foto: TT

  • Alt-texten
    Eva Clasö

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt