Skip to content

JK: Svårt att väcka åtal mot Lexbase – ”huvudregeln är att inte åtala”

Anna Skarhed, JK
Anna Skarhed, JK

Anmälningarna mot Lexbase strömmar in till Justitiekansler Anna Skarhed som är tveksam till om någon bakom Lexbase kan åtalas. 


– Det här är inte lätt. Vi är i en verklighet som ingen lagstiftare hade en aning om att den skulle kunna inträffa, säger justitiekansler Anna Skarhed till Dagens Nyheter.

På torsdagen hade det kommit in totalt 247 anmälningar mot Lexbase till JK vars uppgift är att väcka åtal i tryckfrihetsmål.

Enligt tidningen, som tagit del av anmälningarna, kommer en del från personer som dömts för brott men som vill lämna det bakom sig. Andra anmälningar kommer från ostraffade personer som känner sig utpekade eftersom de bor på en adress som Lexbase pekar ut. Medan andra, skriver tidningen, är personer som har åtalats men senare friats samt personer med skyddade personuppgifter som har fått sin hemadress röjd.

– Det är väldigt många ärenden och vi kan inte dra dem över en kam. Vi måste pröva varje anmälan för sig, säger Anna Skarhed till tidningen.

Som justitiekansler blir det nu hennes uppgift att avgöra om personerna i Lexbase är förtalade, och om det är JK:s sak att väcka åtal. I de flesta förtalsmål är det nämligen den drabbade som själv ska väcka åtal.

– Ingen av oss hos JK tycker att det här verkar bra. Men JK är väldigt försiktig och huvudregeln är att inte åtala. Vi måste nu samla styrkorna och fundera hur vi ska göra, säger Anna Skarhed till tidningen.

Hon räknar med att det kommer att ta flera månader innan det kommer något beslut från JK.

– Det här blir ett test av de regler vi har. Fungerar de? Hur kan vi skydda oss mot uppgifter som flyter runt i cyberrymden. Möjligheterna att stänga sådana uppgifter är små, säger hon till tidningen. 

 

Foto: Patrik Lestander / TT 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt