Skip to content

Nämndeman skrev främlingsfientliga kommentarer på nätet - får fortsatt förtroende

En företrädare för Sverigedemokraterna som uttryckt främlingsfientliga åsikter på Internet får fortsatt förtroende av Malmö tingsrätt att arbeta som nämndeman. Det rapporterar TT.  

 


SD-politikern ska ha uttryckt främlingsfientliga åsikter på hemsidor såsom Avpixlat där han bland annat uppmanat till våld mot invandrare och utvisning av brottsmisstänkta invandrare utan domstolsförhandling.

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna”, ska SD-politikern bland annat ha skrivit enligt TT.

När han konfronterades av Kvällsposten om sina uttalanden medgav han visserligen att det var hans alias men menade att någon annan skrivit kommentarer i hans namn. Hans fru eller hans tolvåriga dotter kan, menade han, ha skrivit inläggen då även de använder hans dator.

I samband med avslöjandet ifrågasattes Sverigedemokratens nämndemannauppdrag. Men efter ett möte som hölls på onsdagen står det nu klart att han får fortsätta sitt uppdrag, uppger TT.

Eva Wendel Rosberg, lagman vid Malmö tingsrätt, meddelar att hon har fortsatt förtroende för honom:

- När det gäller hans uppdrag som nämndeman har han sagt att han lyssnar och gör en opartisk bedömning av vad som sägs, att han är helt neutral och inte bryr sig om varifrån personer kommer, säger hon till TT.

Eva Wendel Rosbergs beslut att låta mannen få behålla sitt nämndemannauppdrag grundar sig bland annat på att han nu blivit medveten om att han inte får uttrycka sig på ett sätt som skadar företroendet för domstolen.

På frågan om hon anser att det finns en risk för att människor kommer att känna sig rädda för att bli dömda av honom i tingsrätten svarar hon att det krävs mycket för att kunna stänga av eller entlediga en nämndeman och att om inget annat framkommer så kan han fortsätta sitt uppdrag.

Dessutom säger hon till TT att kommentarerna skrivits för ett bra tag sedan och att SD-politikern sagt till henne att citat från honom återgivits ryckta ur sitt sammanhang samt att andra använt hans konto och skrivit kommentarer i hans namn. 

 

Foto: TT

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt