Skip to content

Åldersgräns för könsbyte ses över – ”det ser jag som en framgång”

Regeringen ska se över åldersgränsen för juridiskt könsbyte. Det uppger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, för Svenska Dagbladet.


Syftet med utredningen är att se över om även personer under 18 år ska kunna byta juridiskt kön - det kön som lagen anser att en person har.

– Vi har kommit överens om i regeringen att tillsätta en utredning, det ser jag som en framgång. Min känsla är att det ofta finns motstånd fram tills man får ökad kunskap, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, till tidningen.

Ullenhag vill se en sänkning av åldersgränsen men tillstår att det finns en del konflikter att reda ut.

– Jag ser att vi behöver ändra åldersgränsen för att byta juridiskt kön. För en 15- eller 16-åring kan ett år vara en väldigt lång tid i förhållande till hur man mår. Men det finns konflikter vi behöver reda ut, som vad som händer om en 16-åring har en åsikt och föräldrarna en annan, säger han till tidningen.  

Utredningen är en del i regeringens nya, samlade HBT-strategi som även berör hatbrott mot HBT-personer och den höga ohälsan bland dem.

 

Foto: Bertil Ericson / TT

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt