Skip to content

Åldersgräns för könsbyte ses över – ”det ser jag som en framgång”

Regeringen ska se över åldersgränsen för juridiskt könsbyte. Det uppger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, för Svenska Dagbladet.


Syftet med utredningen är att se över om även personer under 18 år ska kunna byta juridiskt kön - det kön som lagen anser att en person har.

– Vi har kommit överens om i regeringen att tillsätta en utredning, det ser jag som en framgång. Min känsla är att det ofta finns motstånd fram tills man får ökad kunskap, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som även ansvarar för HBT-frågor, till tidningen.

Ullenhag vill se en sänkning av åldersgränsen men tillstår att det finns en del konflikter att reda ut.

– Jag ser att vi behöver ändra åldersgränsen för att byta juridiskt kön. För en 15- eller 16-åring kan ett år vara en väldigt lång tid i förhållande till hur man mår. Men det finns konflikter vi behöver reda ut, som vad som händer om en 16-åring har en åsikt och föräldrarna en annan, säger han till tidningen.  

Utredningen är en del i regeringens nya, samlade HBT-strategi som även berör hatbrott mot HBT-personer och den höga ohälsan bland dem.

 

Foto: Bertil Ericson / TT

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

14 comments

Vill HBT + valfria bokstäver grupperna ha något så serveras det illa kvickt. En sådan petitess som myndighetsbegreppet får inte komma emellan. Det tragiska är att många av de som genomgått könsbyten ångrar sig.
En lustig detalj är dock att läkarkåren i allmänhet varit stark motståndare till omskärelse av pojkar med hänvisning till att det är ett ingrepp som inte grundas på ett medicinskt behov eller skada. Samma läkarkår har inga som helst problem med att operera bort könsorganen på fullt friska individer.

"Vill HBT + valfria bokstäver grupperna ha något så serveras det illa kvickt" menar du allvar?!! många års av kamp för att få leva som man vill och man inte ens är i närheten. Vi misshandlas, diskrimineras, har inte samma rättigheter som andra människor helt enkelt har bara för att vi råkar ha en annan läggning eller är födda i fel kropp. Hur rättvist är det tycker du?
"Det tragiska är att många av de som genomgått könsbyten ångrar sig." Har du statistik på det här? I Sverige är utredningarna är mkt seriösa och utredarna är kompetenta samt utredningstiden är plågsamt lång att om någon tvekar det minsta eller visar sig ha andra diagnoser än transsexualism så hoppar den av när den vill. Jag ser ingen anledning varför man skulle "ångra" sig om man har den diagnosen förutom man kanske blir helt utfryst av familj, förlora partner, eller få allmänt dåligt bemötande ute i samhället som t.ex av folk som du. Men det är tack och lov inte så vanligt.
Den dumma jämförelsen med omskärelse tänker jag inte ens kommentera, men att du anser att personer som är transsexuella är fullt friska individer när det är läkare, psykologer har bevisat det motsatta visar på att du är bara okunnig. Vet du ens vad ordet diagnos betyder?! Bara för att man ser frisk ut på utsidan så betyder det inte att man är det på insidan eller mår bra. Kanske folk som har adhd, asperger..mm hittar på också! Bara för att du inte ser saker eller förstår dem, betyder det inte att de inte exsisterar. sedan även om det hela är påhitt vilket det inte är, vad har det med dig att göra? folk får väl göra vad fan de vill så länge de mår bra av det. Det deras liv, deras resa och erfarenheter. Du kan ist fokusera på ditt eget liv om du har ett alltså.

HBT och andra bokstavskombinationer är väl inte kopplade till ett visst kön? Det är beteckningar på sexuella avvikelser som förekommer hos såväl kvinnor som män.
::
Är det inte tillräckligt med två kön sett ur juridiskt synvinkel? Måste det finnas kön i juridisk bemärkelse? Jag ser två problem. Det ena är fastställande av biologiska föräldrar - det måste vara en man och en kvinna. Det andra är att det inte finns några kvinnor som kan bli könsdiskriminerade. Men därvidlag är det ju ingen skillnad mellan könen med nuvarande lagstiftning.

"Det ena är fastställande av biologiska föräldrar - det måste vara en man och en kvinna." Vad spelar det för roll vem som bidrar med en X-kromosom eller en Y-kromosom egentligen i längden? hur påverkar det barnets liv tycker du eller framför allt hur påverkar det dig? det finns faktiskt även män som är födda i rätt kropp och allt som kan ha XX-kromosomer t.ex och kvinnor som ser sig själv som kvinnor som gör kromosom test och så har de XY-kromosomer. Googla om du vill! Så vad är egentligen man och kvinna?! naturen är mångfaldig och det kommer alltid att vara så, kanske människoreglerna ska också bli lika flexibla som naturens regler. Huvudsaken är att barn har föräldrar som älskar dem och tak överhuvet.

Det hela är väldigt långsökt. Att tro att sin psykiska ohälsa löses genom ett namnbyte i en databas hos tex skatteverket och detta ska göra dig lycklig, är man ute och seglar.

Jag vill hellre se en kraftig satning på en vettig psykiatri som tar hand om människor som inte trivs med sin kropp och lära dessa personar att uppskatta sin kropp och njuta av livet med vad dom har fått.

Sen ska man väl hålla isär sexuell läggning och Könbytare som inte trivs med sin kropp. Det väldigt skilda saker. Det ena är om kärlek det andra är om mental tillvaro och kroppsfunktioner.

Ett "juridiskt könsbyte" är väl inte samma sak som att byta namn? Namnet är visserligen nästan utan undantag knutet till kön. Lustigt nog kan det finnas kopplingar till sexuella avvikelser. Jag känner en kille som såg sig nödgad att få byta namn från Gay till Guy. Han var inte nöjd med att få lägga till ett nytt namn. Han skulle promt ha bort det gamla. Sedan känner jag en liten tjej som är så förargad över att hennes kusin i England heter Shay. Han är ju en kille!

Du vet inget om ämnet transsexualism och är faktiskt ute och cyklar själv. Hade du varit själv transsexuell eller haft någon anhörig eller barn som är det så hade du inte skrivit ett enda ord av det här. Du har ingen aning om vilken lycka det är när det står rätt kön på papper och du vet inte vilken lycka det är att äntligen korrigera sin kropp till det man borde blivit från början och bli bemött som det. Det går tyvärr inte att "lära sig" att leva med det för att det är en diagnos som behöver åtgärd. Du tror inte att läkare, forskare, och psykolger i hela världen har försökt i alla dessa år?!! eller du tror att hela livet har uppstått i Sverige? googla på transsexualism om du är nyfiken på det eller fråga transsexuella om du verkligen bryr dig men det tvekar jag att du gör. Du vill bara hitta på massa egna teorier på internet och verka smart. Du och folk som dig gör våra liv svårare. Hur påverkar det ditt liv om folk fick hjälp att korrigera sina kroppar så de stämmer med könsidentiteten i hjärnan? hur påverkar det ditt liv om jag för en gångsskull tittar i spegeln och ser mig själv för första gången i 30 år? jag önskar jag kunde göra detta tidigare, då hade jag sluppit må skit som ung.

Är 18 år givet av en naturlag? Vidare, att tro att sexuell läggning kan korrigeras genom psykiatri är att slunga problematiken minst 200 år tillbaks i tiden.

Hur tänker ni i detta kommentarsfältet?

Pannloberna lär ha mognat ut vid 25 års ålder.

Jag tänker som så att ett fjärde kön (efter hen) borde införas, nämligen "skit i de' du".

Åtminstone jag tänker att det är vansinne att satsa stora resurser på att blidka en liten minoritet som finner det viktigt att byta juridiskt kön. Det lär inte bli billigt att bygga om folkbokföringssystemet.
18- års gränsen är inte av Gud given men det är den nivå vi valt i Sverige.
Vidare tror jag inte kraven stannar vid att byta kön i folkbokföringen utan strävan blir nog att könsbyten på kirurgisk väg ska kunna genomföras i tidig ålder.

Sexuell läggning är just en "läggning" du attraheras av något. Det spelar ingen roll hur du själv är kroppsligt konstruerad för att vara kär i någon eller något.

Men den som vill byta kön gör det för att personen inte klarar av att leva med sin kropp. många lever med självmordstankar pga av att dom lever i "fel kropp" . Att påstå att inte Psykiatrin kan hjälpa dessa människor att acceptera sin kropp är märkligt påstående.

Vi accepterar visst våra kroppar, det är könet de representerar som vi inte kan känna oss hemma i. Och det är inte bara socialt, alltså det sociala könet utan det är den puberiteten som du förväntade dig men aldrig kom utan du fick det motsatta ist. Det är svårt att förklara men det som om du ska vakna imon med kvinnokropp och att lära dig leva med det och folk säger till dig att du ska nöja dig med det du fick. Även om folk inte ser det alltid så vet du att det är fel som fan. Men alltså man accepterar sin längd t. ex och de kanske typiskt manliga eller kvinnliga dragen som utvecklas ofrivilligt under tonåren, man accepterar sin utssende och kanske till och med ha kvar sina könsorgan. Huvudsaken är ju att leva i rätt kön så gott det går och bli bemött som det, hajar du? du kan inte bli bemött på det sättet utan hormoner eller vissa operationer för att vara "man" eller "kvinna". Och om det hade funnits en möjliget att bli rätt könad sociallt och på papper så hade det lindrat för en del och de kanske inte ens behövt operera sig men det är olika. Diagnosen är dock den samma men samhället kan underlätta menar jag om den släpper könsfixeringen lite. Operationerna har dock hjälpt mig otroligt mkt och hormonerna också såklart, jag visste det här sedan jag var 4 år gammal och har alltid känt så utan att veta varför. Det är som när vissa tror på Gud, de ser inte honom men de tror att något är där :-)

Med tanke på att det inte är en HBT-fråga är är det märkligt att HBT nämns en gång i ingressen till och tre gånger i brödtexten i ovanstående artikel.
::
Det är en otrevlig utveckling att ändra på ords betydelsen efter eget tycke och smak. Eller skapa nya ord i samma syfte. Det tycks vara accepterat inom massmedia. Det praktiseras inom politiken. Och infiltreras i juridiska kretsar. Det sistnämnda är lindrigt sagt oacceptabelt.