Skip to content

Fem dagar efter lagändringen - kvinna åtalas för trafikosäker mobilanvändning bakom ratten

Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra

Fem dagar efter lagändringen åtalades en 53-årig kvinna i Borås för brott mot trafikförordningen. Enligt åtalet ska hon ha varit nära på att kocka när hon pratade i mobiltelefon samtidigt som hon försökte parkera. Det rapporterar Sveriges Radio.

 

På söndagen skärptes reglerna i Trafikförordningen i Sverige

Enligt de nya bestämmelserna får personer som kör motordrivna fordon bara använda kommunikationsutrustning, till exempel mobiltelefon och GPS, om det inte inverkar ”menligt på framförandet av fordonet”.

Man får med andra ord fortfarande använda mobiltelefon när man kör, men man måste göra det på ett trafiksäkert sätt. 

Polisen anser att dock att det är en tolkningsfråga och efterlyste genast vägledande domar för att kunna efterleva lagen, uppger Sveriges Radio.

En sådan dom kan nu vara på väg då en åtal mot en 53-årig kvinna har lämnats in till Borås tingsrätt. 

Enligt åtalet ska 53-åringen i måndags, dagen efter lagändringen, ha försökt göra en högersväng in på en parkering samtidigt som hon pratade i mobiltelefon.

Kvinnan, som bara ska ha haft en hand på ratten, ska ha tappat kontrollen varpå bilen for ut i motsatt körfält. En mötande bil lyckades göra en panikbromsning vilken, enligt åklagaren, bara var det som räddade bilisterna från en kollision. 

Fallet med den 53-åriga kvinnan, som förnekar brott, kan kan komma att bli prejudicerande för resten av landet, uppger Sveriges Radio. 

 

Foto: TT

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt