Skip to content

Anne Ramberg: "Den konkreta betydelsen är att vi inte vill leva i ett samhälle som Stasis Östtyskland"

Anne Ramberg och Mark Klamberg
Anne Ramberg och Mark Klamberg

Tunga jurister är kritiska till att Säpo och polisen håller på att få direktaccess till svenskarnas mobiltelefontrafik. "Den konkreta betydelsen av detta är att vi inte vill leva i ett samhälle som Stasis Östtyskland", sa Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i morse i P1 Morgon.

 

Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, anser att det finns stora faror med det som Ekot i morse kunde avslöja - Säpos och polisens förhandlingar för att få operatörerna att ansluta sig till ett tekniskt system som ger dem direktaccess till svenskarnas teletrafik.

- Det här innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan, säger Mark Klamberg till Ekot.

- Jag oroar mig mindre för att polisen ska bryta mot lagen. Jag är mer orolig över att lagen tillåter för mycket.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg pekar på den fara som ligger i att statens befogenheter successivt utvidgas:

- Det har skett ett paradigmskifte under 2000-talet och det går ut på att man samlar in information som man lagrar och hämtar ut om människor som inte är misstänkta för något brott och det är en stor skillnad mot hur det var tidigare, sa hon i morse i P1 Morgon.

- Om lagstiftningen är så tillåtande så finns det en stor risk att rättstillämpningen går vilse i det här… risken för att man missbrukar system och information är uppenbar och att det sker en ändamålsglidning.

 

Läs också:

Polisen får direktaccess till svenskarnas mobiltrafik - "vi vill ju kunna se vart en mobil är på väg"

 

Foto: TT

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt