Skip to content

Taxichaufför som "lättat på trycket" friades för våldtäkt mot 16-åring - domen överklagas

En taxichaufför i Eskilstuna, vars sperma påträffats på en 16-årig flickas kläder, friades tidigare i år för våldtäkt mot henne. Nu överklagas domen till hovrätten, rapporterar Eskilstuna Kuririen.

 

I slutet av september i år friades en taxichaufför vid Eskilstuna tingsrätt för våldtäkt mot en 16-årig flicka. Trots att mannens sperma påträffats på flickans kläder och på den påstådda brottsplatsen ansåg tingsrätten att det fanns sådana osäkerheter kring vad som hänt att mannen skulle frias.

Tingsrätten konstaterade att flickan visserligen berättat om händelsen på ett återhållsamt och sammanhängande sätt, men att uppgifterna samtidigt varit relativt knapphändiga och i vissa avseenden saknat närmare detaljer. 

16-åringen hade dessutom, enligt egna uppgifter, varit något berusad vid gärningstillfället, konstaterade rätten.  

Att mannens sperma påträffades både på flickans tröja och på marken vid den påstådda brottsplatsen saknade avgörande betydelse, menade rätten. Detta eftersom taxiföraren medgett att han onanerat vid det aktuella tillfället för att ”släcka sina känslor”.

Med anledning av tveksamheterna friades mannen helt. 

Maria Estberg, åklagaren i målet, överklagar nu domen till hovrätten.

 — Jag har gjort några förtydliganden i gärningsbeskrivningen. Men jag menar fortfarande att detta måste betraktas som våldtäkt eller försök till våldtäkt, säger hon till tidningen.

Om hovrätten inte vill fälla mannen för våldtäkt eller våldtäktsförsök ”måste detta betraktas som ett sexuellt ofredande”, menar åklagaren.

— Men jag anser fortfarande att det måste betraktas som våldtäkt i första hand, säger hon till tidningen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har läst domen på uppdrag av tidningen och menar att det är bra att domen överklagas. 

— Det är en svår situation för en vuxen att sitta som målsägande och det är viktigt att komma ihåg att det är betydligt svårare för en ungdom eller ett barn. Här finns mycket skam och skuldbeläggande, säger hon till tidningen. 

 

Foto: TT

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt