Skip to content

Hovrätten: Försäkringsbolag diskriminerade hörselskadad – ”det här är en viktig dom”

Ulrika Dietersson, processförare på DO
Ulrika Dietersson, processförare på DO

Det var diskriminering när If Skadeförsäkring avslog en kvinnas ansökan om att teckna sjukförsäkring för sin dotter med motiveringen att kvinnan fick vårdbidrag. Det meddelade Svea hovrätt i en dom på tisdagen.


Kvinnan får vårdbidrag enligt lagen om handikappersättning och vårdbidrag eftersom dottern har en medfödd hörselnedsättning som medför vissa merkostnader.

När kvinnan ansökte om sjukförsäkring för dottern gjorde försäkringsbolaget ingen riskbedömning i ärendet. Detta eftersom bolaget har en generell regel att inte bevilja försäkringar för personer med vårdbidrag.

DO har hävdat att det är diskriminering när familjens ärende inte prövades individuellt.

”I och med det fick kvinnan och dottern aldrig en rättvis chans att teckna en viktig försäkring”, skriver DO i ett pressmeddelande.

Svea hovrätt konstaterar nu att både mamman och dottern har missgynnats genom regeln och dömer försäkringsbolaget att betala totalt 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till dem.

– Det här är en viktig dom eftersom den innebär att försäkringsbolag måste ta individuella hänsyn när de gör bedömningar av vilka som ska beviljas försäkring, säger Ulrika Dietersson, processförare på DO.

 

Foto: Jenny Jarnestedt

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt