Skip to content

"Oacceptabelt i en modern rättsprocess" - Elisabeth Massi Fritz kritisk efter friande våldtäktsdom

Elisabeth Massi Fritz, advokat
Elisabeth Massi Fritz, advokat

Hovrättsdomen i fredags som friade sex tonårspojkar från anklagelserna om att ha våldtagit en 15-årig flicka i Stockholm har kritiserats hårt i media. Bland annat av Miljöpartiet som nu kräver lagändring och av advokat Elisabeth Massi Fritz som menar att regeringen inte vågar anta förslaget som finns om samtycke, rapporterar Expressen. 

 

I början av maj i år åtalades sex tonårspojkar vid Solna tingsrätt för att ha våldtagit en 15-årig flicka under en fest i Stockholm.

Tingsrätten konstaterade att pojkarna vid det aktuella tillfället var påträngande, att dörren till rummet var tidvis låst och att det vid flera tillfällen var mer än en pojke i rummet. Domstolen ansåg därför att flickan hade befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd och dömde pojkarna för grov våldtäkt respektive försök till samma brott.

Domen överklagades till hovrätten som i fredags friade samtliga åtalade helt.

Enligt hovrätten var flickan i en mycket utsatt situation, men inte i ett hjälplöst tillstånd som det krävs för en fällande dom enligt den gamla lagtexten som vid händelsen fortfarande gällde. 

Efter hovrättens friande dom var Aftonbladet i kontakt med domaren Sven Jönson som enligt tidningen ska ha sagt att flickan "mycket väl kan ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt" och att "det mycket väl kan ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt". Den friande domen har kritiserats hårt, bland annat av Miljöpartiet som nu kräver lagändring.

– Jag tycker att det är så uppenbart att vi måste ändra lagstiftningen så att ett nej ska vara ett nej, säger Gunvor G Ericson, gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson i Miljöpartiet, till Aftonbladet.

I veckan kommer hon att lägga fram en motion i riksdagen med förslag om att en sexuell handling mot en annan person utan dennes samtycke ska kriminaliseras.

– Då blir det att rätten måste bevisa om det fanns ett samtycke eller inte, säger hon till tidningen.

Justitieminister Beatrice Ask är dock inte lika positiv till förslaget. Hon hänvisar till svårigheten att få ihop bevis, och menar att offret skulle bli mer utsatt av skrivningen om samtycke.

– Då ska rättsväsendet pröva om man varit överens eller inte. Det får till följd att då flyttar man fokus från övergreppet till hur offret betedde sig, säger hon till tidningen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz håller dock inte med. Hon riktar nu skarp kritik mot regeringen och menar att man inte "vågar gå hela vägen" och anta förslaget som finns om samtycke.

– Den person som har sex måste väl ändå försäkra sig om att den andra vill ha sex. I dag är det målsäganden som måste vända ut och in på sitt privat- och sexliv men också behöva utstå att bli belagd med skuld och misstänksamhet vilket är oacceptabelt i en modern rättsprocess, säger hon till Expressen. 

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt