Skip to content

Martin Grann är död - "ett briljant intellekt och en genuin humanist har lämnat oss"

Professor Martin Grann är död

Professor Martin Grann är död. Han avled i slutet av förra veckan efter en tids sjukdom, endast 44 år gammal.

 

Martin Grann var psykolog och docent i rättspsykiatrisk forskning. Han delade under många år sin arbetstid mellan att vara utvecklingschef inom Kriminalvården och professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet.

Hans specialitet var forskning kring sambandet mellan psykisk ohälsa och våldsbrott.

Martin Grann kom under det senaste decenniet att bli en av Sveriges mest tongivande röster i såväl akademiska kretsar som i den allmänna debatten när det gäller frågor som rättspsykiatri, risk- och farlighetsbedömningar av kriminella och inte minst behandlingsmetoder inom kriminalvården.

Han hade en mycket bred kunskap inom dessa områden som sträckte sig från å ena sidan juridiken till å andra sidan kliniska behandlingsformer på individnivå - och allting däremellan.

Den här veckan skulle han dessutom debutera som romanförfattare med boken "Näktergalen".

Jag kände Martin väl på både det professionella och personliga planet. Jag kan inte nog framhålla hur mycket hans briljanta intellekt i kombination med hans genuina humanism och nyfikenhet på Människan har betytt för forskningen, samhället - och inte minst för mig själv. Han har lärt mig enormt mycket genom åren. 

Vi är många som idag känner en djup sorg och saknad efter Martin. Bland hans närmast anhöriga finns bland annat två små barn.

 

Stefan Wahlberg

Chefredaktör, Dagens Juridik     

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt