Skip to content

Madeleine Leijonhufvud: ”Förbjud föräldrar att dricka alkohol inför sina barn”

Madeleine Leijonhufvud
Madeleine Leijonhufvud

Föräldrar som dricker alkohol i större mängder inför sina barn bör straffas med böter eller fängelse. Det föreslår Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, enligt Metro.

 

I Sverige beräknas var femte barn leva med en eller två missbrukande föräldrar. För att komma åt barn som far illa i missbrukarhem vill Leijonhufvud göra det straffbart för föräldrar att dricka i närheten av sina barn.

– Du får inte kör bil när du är berusad, men du får ta hand om ett barn när du har druckit, sa hon på IOGT-NTO:s Juniorförbunds frukostseminarium på Almedalen enligt Aftonbladet.

– Jag anser därför att man bör överväga ett tillägg i strafflagstiftningen, fortsätte hon.

Leijonhufvud föreslår att vårdnadsfylla ska jämställas med ringa misshandel, vilket ger böter eller fängelse i högst sex månader.

– Övervakningen ska ske på samma sätt som när barn misshandlas, då grannar eller vänner slår larm. Lagen är till för att vi ska låta bli att göra något som är förbjudet. Man måste lägga lite tyngd bakom den här frågan, säger hon enligt tidningen.

Leijonhufvud hoppas att de ideella nykterhetsorganisationerna driver frågan vidare för att få en majoritet i riksdagen, skriver Aftonbladet.

På frågan om det, som vid rattfylleri, ska införas en promillehalt för vårdnadsfylla eller inte svarar Leijonhufvud att ”det handlar om att hålla sig tillräckligt nykter för att kunna ta hand om sina barn”, enligt tidningen.  

 

Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt