Skip to content

Caroline Szyber i ny rapport om bostadsinbrott: ”återfallsförbrytare borde dömas till maxstraff”

Caroline Szyber, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Kristdemokrat
Caroline Szyber, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Caroline Szyber, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, anser att polisen måste lösa fler bostadsinbrott och att återfallsförbrytare ska dömas hårdare. I en rapport presenterar hon nu därför ett antal förslag för att motverka denna typ av brottslighet.

 

Enligt rapporten anmäls nära 30 000 bostadsinbrott varje år och det är också det brott som människor oroar sig mest för.

– Polisens bör tydligare prioritera brott som drabbar människor i vardagen. Fler brott måste klaras upp och handläggningstiderna behöver bli kortare. Särskilda åtgärder från polisens sida ska göras där risken för inbrott är särskilt stor, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.

Siffror från rapporten visar att uppklarningsprocenten för bostadsinbrott är lägre än för andra brott.

-Antalet brott har ökat de senaste åren och bara fyra procent av brotten klaras upp. Därför presenterar jag nu ett antal förslag för att motverka bostadsinbrotten, säger Szyber.

Rapporten visar även att inbrottstjuvarna ofta ingår i olika typer av kriminella nätverk.

- Genom att bekämpa den organiserade brottsligheten kan vi minska antalet bostadsinbrott. De kriminella ligorna rör sig över stora områden, även över nationsgränserna. Därför bör eventuella hinder för samarbete både inom polisen och gentemot andra aktörer ses över, säger hon i samma pressmeddelande.

Enligt Caroline Szyber är inbrottstjuvar i regel återfallsförbrytare. Trots det döms de, menar hon, i allmänhet bara för enstaka brottstillfällen, även om det finns bevisning för fler likartade brott. 

- Detta går inte hand i hand med det allmänna rättsmedvetandet. En person som begår ett flertal likartade brott, till exempel bostadsinbrott, borde dömas till maxstraffet eller ett strängare straff än vad som kan utdömas för varje enskilt brott av samma slag, anser Szyber.  

Läs mer om förslagen till höger om artikeln (Dokument som PDF).

 

Foto: Tor Johnsson/SvD/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt