Skip to content

Branchorganisation: Migrationsverket bromsar utvecklingen för it-företag

Många svenska it-företag rekryterar anställda från hela världen. Men Migrationsverkets långa handläggningstid av arbetstillstånd bromsar branschens utveckling, enligt branschorganisationen IT- och Telekomföretagen. Det rapporterar Ekot. 

 

Den svenska it-branschen växer med cirka fem procent per år. 2011 var 178 000 personer i Sverige anställda inom it-sektorn. Många företag anställer personer från utlandet eftersom det är svårt att hitta den kompetens som behövs inom Sverige.

Nu vittnar it-företagare om att processen för att ordna arbetstillstånd till dessa personer är både lång och krånglig, något som kan få stora konsekvenser.

Anne-Marie Fransson, som är förbundsdirektör på branschorganisationen IT- och Telekomföretagen, menar att de långa handläggningstiderna hos Migrationsverket bromsar utvecklingen för de svenska it-företagen eftersom arbetskraften är eftertraktad på många håll i världen.

Enligt Migrationsverket beror problemen till stor del på att det lämnas in felaktigt ifyllda ansökningar som måste kompletteras.

Ekot intervjuar It-entreprenören Carl-Johan Hamilton som själv upplevt svårigheter med Migrationsverkets handläggningstider:

Det tar liksom tre veckor att få svar på ett mejl, och man måste sitta i långa telefonköer. När man får svar är det från någon annan och det är svårt att förstå svaret. Det är otroligt frustrerande, tidskrävande och kommer nu faktiskt att resultera i kriser för både individer, kunder och oss själva, säger han.

 Regeringen gav i slutet av förra året i uppdrag till Migrationsverket att minska handläggningstiderna.


 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt