Skip to content

Frias för våldtäkt på fosterbarn trots DNA-bevis – hon kan själv ha fört in sperman i sin kropp

En 35-årig man frias för våldtäkt mot sin 16-åriga fosterdotter trots att hans sperma hittats i hennes kropp. Det är enligt rätten inte uteslutet att flickan själv fört in spermafynden i sitt underliv, rapporterar Dalademokraten. 


2011 omhändertogs en då 16-årg flicka i Dalarna sedan hon anmält sin pappa för misshandel samt uppgett att hon skulle giftas bort, uppger tidningen.  

Flickan fosterhemsplacerades först hos en tillfällig familj i Dalarna för att därefter komma till en annan fosterfamilj i ett annat län. I skolan berättade hon att hennes nya fosterpappa förgripit sig på henne sexuellt i mars 2012. Enligt flickan själv ska hon först ha blivit drogad och därefter våldtagen, skriver tidningen.

En polisanmälan gjordes varpå 16-åringen fördes till sjukhus för rättsmedicinsk undersökning. Polisen la, enligt tidningen, dessutom beslag på en matta i hemmet då flickan, enligt egen utsago, under den påstådda våldtäkten ”fallit ur sängen och ner på mattan”. Flickan uppgav även att fosterpappan sagt åt henne att torka upp hans sperma från mattan, skriver tidningen.

35-åringen greps och förhördes men släpptes samma dag. Utredningen mot honom lades ner efter att flickan ändrat sin berättelse ett flertal gånger, skriver tidningen. 

I juli förra året kom beskedet från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att 35-åringens sperma hittats både i flickans kropp och på mattan.

35-åringen greps då på nytt och åtalades för våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak. Enligt åtalet ska han både ha försökt muta flickan till tystnad och hotat henne med att hon ”skulle få problem” om hon berättade vad som hänt, skriver tidningen.

35-åringen nekar till alla anklagelser. För rätten uppger 35-åringen bland annat att han till följd av en depression fått erektionsproblem – problem som han den aktuella dagen "tränat" och då fått utlösning, uppger tidningen. 

Under rättegången anförs att det varit möjligt för flickan att lägga beslag på den papperstuss som mannen torkade av sig med och sedan ”arrangera bevisen mot honom”, skriver tidningen.  

Under rättegången intygar en tekniker från SKL att detta inte är omöjligt att göra.

Tingsrätten skriver i sina domskäl:

”X (den tilltalades) uppgifter om sina förehavanden den aktuella dagen har således fått stöd av övrig utredning och bedömningen ska därför utgå från hans uppgifter. Dessa uppgifter ger utrymme för att det kan vara praktiskt möjligt att DNA-spår från honom överförts på målsäganden på annat sätt än genom sexuellt umgänge.” 

Tingsrätten konstaterar att 35-åringens uppgifter vinner stöd av vittnesmål från bland annat hans hustru och en kurator som han gått hos. Domstolen konstaterar att 16-åringen ändrat sina uppgifter om övergreppen vid ett flertal tillfällen, vilket medför osäkerhet kring hur hennes berättelse vuxit fram.

Det finns även osäkerheter kring de gärningstidpunkter som flickan angivit och hon har tidigare, även om detta inte har avgörande betydelse, åtminstone delvis osant angivit olika yngre män för våldtäkt. Åtalet ogillas därför nu helt.

En nämndeman är skiljaktig och anser att våldtäktsåtalet är styrkt, bland annat då 36-åringens uppgift om ”övning på toaletten” inte är trovärdig.

Domen har överklagats till Svea hovrätt av åklagare Helena Lundgren.

Den friande domen förutsätter, menar åklagaren, att flickan hittat papperstussen, insett att det var fosterpappans sperma på den, fört in den i sin kropp och dessutom ”planterat” den på mattan vid sin säng. Något som hon menar är högst osannolikt. 

”När jag utvecklar mig kring dessa alternativa förklaringsmodeller slås jag åter av att de förefaller som oerhört långsökta och osannolika att jag inte kan förstå hur tingsrätten menar att detta skulle ha gått till”, skriver hon i överklagandet.

 

Foto: Scanpix
 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt