Skip to content

Förundersökning mot åklagare och Rikskrim om mened och bevisförvanskning i stort narkotikamål

Åklagaren Karin Bergstrand och advokaterna Johan Eriksson och Thomas Martinson
Åklagaren Karin Bergstrand och advokaterna Johan Eriksson och Thomas Martinson

Åklagare på Riksenheten för polismål har inlett sex stycken förundersökningar om tjänstefel, mened, bevisförvanskning och grov stöld mot åklagare vid Internationella åklagarkammaren och poliser på Rikskriminalen. Misstankarna gäller det jättelika narkotikamål som har pågått i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

 

- Misstankarna gäller både sådant som ska ha inträffat under förundersökning och polisarbete nere i bland annat Spanien och under själva rättegången, säger förundersökningsledaren vid Riksenheten för polismål, biträdande chefsåklagare Pär G Lindell, till Dagens Juridik.

Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott men Pär G Lindell bekräftar att förundersökningen har pågått under flera månader och gäller både åklagarnas och Rikskriminalens arbete.

Det handlar bland annat om en BMW som enligt egna uppgifter från Rikskriminalen har varit utrustad med hemlig avlyssningsutrustning utan beslut från domstol. Som Dagens Juridik tidigare har berättat så utreder även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden den händelsen.

Åklagarens förundersökning gäller också övriga delar av den avancerade under-cover-operation som Rikskriminalen bedrev i Spanien under så kallade kvalificerade skyddsidentiteter.

- Vi utreder bland annat uppgifter om att det skulle ha begåtts inbrott i samband med polisarbetet i Spanien, säger Pär G Lindell.

Misstankarna avser dessutom hanteringen av en hemlig GPS-sändare som har varit placerad på den så kallade ensamseglarens båt i Västindien och som åklagarna under narkotikarättegången först förnekade all kännedom om.

- Där handlar det om att man helt enkelt skulle ha lämnat felaktig information från åklagarhåll, säger Pär G Lindell.

- När det gäller misstankarna om mened så handlar de om personer från Rikskriminalen som har vittnat under rättegången.

Dagens Juridik har i flera artiklar rapporterat om den infekterade konflikten mellan advokaterna och åklagarna i det uppmärksammade narkotikamålet.

I oktober förra året begärde samtliga nio offentliga försvarare, bland annat Thomas Martinson och Johan Eriksson, att åklagarna i målet skulle bytas ut. Orsaken var att advokaterna ansåg att de bland annat hade lämnat oriktiga uppgifter inför domstolen.

Begäran framfördes i en skrivelse till chefen för Internationella åklagarkammaren där advokaterna i 14 punkter redovisade varför man ansåg att förtroendet för åklagarna var förbrukat. Åklagarmyndigheten beslutade dock att inte byta ut åklagarna.

Bakgrunden var den konflikt som sedan i våras förra året hade pågått mellan åklagarna och försvaret om dokumentationen från Rikskriminalens under-cover-infiltration och det överskottsmaterial från den så kallade "slasken" som försvaret inte har fått ta del av. Advokaterna menar att det finns relevant och detaljerad bevisinfomation där som skulle kunna omkullkasta väsentliga delar av åklagarens påståenden och bevisning.

Rikskriminalen har bland annat hemligstämplat det material som har tillkommit i samarbete med den federala, amerikanska narkotikapolisen DEA. 

Enligt rådmannen vid Stockholms tingsrätt Sakari Alander - rättens ordförande i narkotikamålet - har tiden för att meddela dom skjutits upp från den 15 februari till den 8 mars. När Dagens Juridik pratar med honom känner han dock inte till någonting om de pågående förundersökningarna mot åklagare och polis.

- Nej, det vet jag ingenting om alls. Domen har skjutits upp för att försvaret vill komma in med ytterligare bevisning, säger Sakari Alander.

En hög företrädare inom rättsväsendet säger dock till Dagens Juridik:

- Frågan är ju om det överhuvudtaget går att meddela dom i ett mål kring vilket det pågår ett flertal brottsutredningar om brott som mened och bevisförvanskning.

Biträdande chefsåklagare Pär G Lindell vill inte uttala sig om narkotikamålet men säger:

- Som du förstår så arbetar jag just nu under högtryck.

Dagens Juridik har utan framgång sökt chefsjuristen vid Rikskriminalen Arne Andersson och kammaråklagare Karin Bergstrand som är åklagare i narkotikamålet.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt