Skip to content

Annonsörer överlåter alla rättigheter till Blocket - privatfotografi i bankannons inte olagligt

Mannen annonserade ut sin motobåt på Blocket - och plötsligt hade hans fotografi av båten hamnat i en kommersiell annons för en bank. Han stämde Blocket men har nu förlorat eftersom det framgår av Blockets avtalsvillkor att annonsörerna överlåter alla rättigheter till Blocket.

 

Mannen från Småland hade skapat en annons Blocket för sin motorbåt. I annonsen fanns tre fotografier som mannen hade tagit av båten. Ett av dessa fotografier dök plötsligt upp i en bannerannons för en bank.

Mannen stämde Blocket och yrkade på att företaget skulle betala drygt 6 500 kronor som ersättning för att de använt fotografiet och skadestånd för kränkning av den ideella rätten och avtalsbrott. Mannen hävdade bland annat att Blocket olovligen använt hans upphovsrättsligt skyddade verk, att man inte hade satt ut hans namn på fotografiet och i strid med deras avtal tillgängliggjort fotografiet för allmänheten.

Blocket hävdade dock att de inte hade gjort någonting fel eller olagligt.

Stockholms tingsrätt konstaterar nu att det i villkoren för annonspublicering anges att alla rättigheter för annonstexter och bilder överlåts till Blocket och att mannen därför har överlåtit sina rättigheter till Blocket som alltså har rätt att använda bilden som man vill.

Domstolen konstaterar också att det i sådana annonssammanhang inte kan anses följa av god sed att upphovsmannens namn sätts ut samt att något avtalsbrott inte har begåtts.

  • Alt-texten
    Therese Åkerlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt