Skip to content

Lavinartad ökning av Internetbedrägerier och ID-stölder - "den moderna typen av stöldbrott"

Ökningen av bedrägerier, inte minst internetrelaterade bedrägerier, är bara början. Det anser Brottsförebyggande rådet, polisen och kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet. Polisen beskriver situationen som "katastrofal".

 

De senaste tio åren har antalet polisanmälda bedrägeribrott nästan tredubblats. År 2011 anmäldes drygt 115 000 brott, rapporterar Brå.

Datorbedrägeri, bluffakturor och bedrägerier som sker med hjälp av Internet är de oftast anmälda typerna av bedrägeri. Dessutom är kortbedrägerier av olika slag ofta nära sammankopplade med internet.

Utvecklingen bekräftas av den nationella trygghetsundersökningen som visar att utsattheten för bedrägeri ökat med en tredjedel bara under de senaste fem åren.

- De här bedrägeribrotten, som exempelvis internetbedrägerier och kortrelaterade bedrägerier är den nya, moderna typen av stöldbrott, som uppkommit för att möjligheterna att begå bankrån eller bilstölder har minskat, säger Leif Petersson som är statistiker på Brottsförebyggande rådet.

En möjlig förklaring är enligt Brå att det helt enkelt är mer lönsamt för de kriminalla att få pengar eller varor direkt samtidigt som de slipper besväret med stöldgods som ska förvaras och säljas.

Leif Petersson anser att det sannolikt kommer att dyka upp nya typer av brott relaterade till internet och att vi inte sett slutet på den ökande trenden. Han får medhåll av Jerzy Sarnecki.

- Det är helt uppenbart att vi har en mycket dramatisk ökning av internetbedrägerier och gigantiska mörkertal, till följd av att folk inte anmäler. Och vi är så oerhört luttrade många av oss, så vi bara raderar mejlen och fortsätter som vanligt. Men samtidigt finns det personer som blir lurade, annars skulle de inte fortsätta, säger Jerzy Sarnecki.

Andra tänkbara anledningar till det stora mörkertalet kan vara att man inte märker eller vet om att man utsatts eller att man skäms för att man har blivit lurad.

Även Polisen märker av en stor skillnad. Jan Olsson på bedrägerisamordningen inom Stockholmspolisen anser att utvecklingen i länet är "katastrofal". Polisen hinner inte med att utreda alla brott och det finns inte poliser med rätt kompetens att få tag i.

Jan Olsson säger att identitetsstölder med efterföljande bedrägeri med hjälp av Internet sannolikt är den största kategorin av bedrägeribrott i Stockholm. Och trots ökningen av antalet anmälda brott håller han med kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki om att mörkertalet sannolikt är mycket stort.

 

 

Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt