Skip to content

Professor Dennis Töllborg: "utred alla poliser som anmälts för dataintrång"

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap
Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap

Polisanställda som anmälts för dataintrång efter att ha gjort slagningar på sig själva i polisens olika register måste utredas. Det anser Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

 

– Om man tittar på sig själv i misstankeregistret så gör man ju det bara för att få reda på om det finns några misstankar, om de har "kommit på en". Det är naturligtvis oerhört allvarligt, säger han till Ekot.

Under hösten har cirka 15 nya polisanställda varje vecka anmälts för att ha sökt på sitt eget personnummer i polisens interna register. Anledningarna till informationssökningarna varierar, menar Dennis Töllborg.  

– De kan till exempel ha otillåtet samröre med brottslingar, i yrket eller privat. De kanske vill veta om den gripne berusade mannen anmält dem för misshandel. Eller så har de helt enkelt för lite att göra på jobbet, säger han till Ekot.

Enligt Rikspolisstyrelsen, RPS, är det dock långt ifrån alla som gjort det här på grund av att de är rädda för att de misstänks för brott. RPS hävdar istället att de flesta bara är ”allmänt nyfikna” eller så har de gjort det för att ”testa systemet”.

Professor Töllborg köper dock inte förklaringen utan anser att en kartläggning av samtliga poliser som har anmälts den senaste tiden måste göras.

– Redan det att man gör en sådan slagning betyder ju att det uppstår en skälig misstanke. Då måste man gå på djupet med det, varför gör den här polismannen det?, säger han till Ekot.

Enligt Jan-Olof Andersson, säkerhetschef på RPS, ska en internutredning ge svar. 

– Det är för tidigt att säga exakt vad orsakerna är till det här. Men det måste vi givetvis få svar på. Är det så att det är sådana som är oroliga och har gjort någonting som de vill hålla koll på, så är det ju en bit att hantera. Är det så att vi har dåliga informationssystem så är det en annan bit att hantera. Sedan kan det ju vara en kombination av det här, säger han till Ekot.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt