Skip to content

Varje dag får 12 svenskar sin identitet kapad – ”Bedragarna agerar snabbt”

Bedrägerier med kapade identiteter har hittills i år ökat med 40 procent jämfört med samma period förra året. - Allt fler ringer till oss, vissa dagar kan det vara upp till 15-20 personer, säger Roland Sigbladh på Kreditupplysningsföretaget UC.

Bedrägerier med kapade identiteter har ökat markant det senaste året. I år har hittills 3 015 personer fått sin identitet kapad vilket motsvarar cirka 12 svenskar per dag. Det är en ökning med 40 procent jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Kreditupplysningsföretaget UC.

– Allt fler ringer till oss, vissa dagar kan det vara upp till 15-20 personer, säger Roland Sigbladh på UC till Dagens Nyheter.

Kreditupplysningsföretagen spärrar korten efter att anmälan om kreditbedrägerier inkommit och då får den som kontrollerar en persons kreditvärdighet en uppgift om att kortet är låst för utredning.

Bedrägerierna upptäcks dock ofta för sent vilket för många kan innebära problem med betalningskrav på varor man själv aldrig köpt.

– Bedragarna agerar snabbt och du upptäcker sannolikt ingenting förrän det är för sent, fortsätter han till tidningen.

Enligt statistik från UC anmäler män kreditbedrägerier dubbelt så ofta som kvinnor. Bland anmälarna är de flesta i åldersgruppen 30-44 år med boende i storstadsområdena. 

 

Foto: Scanpix
  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt