Skip to content

Mer än två anmälningar om "stalkning" varje dag sedan lagen infördes

Lagen om olaga förföljelse - så kallad "stalkning" - har nu funnits i brottsbalken i ett år. Under denna period har 829 anmälningar gjorts till polisen.

- För den som utsätts är det otroligt påfrestande och integritetskränkande. När vi nu har samlat brotten under ett begrepp ökar straffvärdet, säger Inka Wennerberg som är handläggare i brottsofferfrågor vid Rikspolisstyrelsen. 

Syftet med lagen är att stärka skyddet för brottsoffer som utsätts för upprepat våld, hot eller trakasserier. I likhet med fridskränkningsbrotten ger lagen möjlighet att ta hänsyn till om ett brottsoffer har utsatts för en serie straffbara gärningar av samma person.

- Tidigare kunde gärningsmannen bara dömas för vart och ett av brotten, som för olaga hot, misshandel, ofredande eller sexuellt ofredande. Nu tas större hänsyn till helheten, säger Inka Wennerberg.

I majoriteten av fallen har brottsoffret varit en vuxen kvinna.

Brott mot lagen kan ge upp till fyra års fängelse. Av de 829 anmälningar som har gjorts har 78 fall redovisats till åklagare från polisen. Någon färdig statistik över slutgiltiga lagföringar finns inte ännu.

 

 

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

 

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt