Skip to content

Inte våldtäkt mot barn när omogen 20-åring har sex med mogen 11-åring

En 20-årig man åtalades sedan han haft sex med en 11-årig flicka. Mannen, som medgav de faktiska omständigheterna, uppgav att han trott att flickan var 13 år eftersom hon var kompis med hans 13-åriga lillasyster.

Flickan, som idag är 12 år, uppgav att det skett på bådas initiativ och att det var något hon bestämde och ville göra. Av den skriftliga bevisningen, bland annat Facebook- och telefonmeddelanden, framgick även att de båda uttryckt att de älskade varandra.

Tingsrätten menar att det, trots att flickan är långt under 15 år, är svårt att bortse från hennes bestämda uppfattning att hon velat ha sex med mannen. Domstolen pekar på att barn utvecklas olika fort och att flickan ger intryck av att ha uppnått en större mognad än andra 12-åringar.

Med hänsyn till att mannens mognadsgrad också förefaller lägre än vad hans ålder utvisar, anser domstolen att det inte är rimligt att tillämpa regeln om våldtäkt mot barn som har ett straffvärde om minst två år.

Gärningen bedöms istället som sexuellt utnyttjande av barn och mannen döms till fängelse i sex månader. Han åläggs också att betala 40 000 kronor i skadestånd till flickan.

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt