Skip to content

Dekan för juridiska fakulteten på SU: ”Jag ser brister i Högskoleverkets granskning”

När juridiska fakulteten vid Stockholms universitet fått smälta kritiken bemöter de Högskoleverkets granskning med hårdare kommentarer än tidigare.  

 

Högskoleverkets (HSV) samlade bedömning av Stockholms universitets juristutbildning var ”bristande kvalitet”. Bland annat för att studenterna inte visar tillräcklig kritisk förmåga och inte lär sig att göra bedömningar med hänsyn till samhällsfrågor och mänskliga rättigheter.

Dekan Jonas Ebbesson kommenterar nu granskningen i Juridiska institutionens eget nyhetsbrev.

- HSV lägger stor vikt vid examensarbetena och där hade vi redan tidigare, helt oberoende av HSV:s granskning, uppmärksammat att kvalitetskontrollen behövde förbättras, säger han.

Stora förändringar hade genomförts redan hösten 2011 men uppsatser skrivna efter det granskades inte av HSV. Jonas Ebbesson är ändå förvånad över hur kritiken såg ut, även med hänsyn till att granskningen genomfördes innan reformerna. Han anser att bristerna inte står i proportion till det samlade omdömet.

Dessutom riktar han kritik mot HSV:s granskningsmetoder.

- Jag är kritisk till att HSV på basis av huvudsakligen en granskning av 24 uppsatser drar så långtgående slutsatser som att ge betyget ”bristande kvalitet” till en hel utbildning. Det står inte alls i proportion till kritiken i sak.

Jonas Ebbesson är också ”väldigt kritisk” till hur HSV valt att kommunicera sin kritik.

- Slutsatserna presenteras närmast om konsumentinformation, inte som vägledning och styrning för lärosätena.

För Stockholms universitet är det också orättvist, menar dekanen, att det inte framgår att fakulteten ligger i topp inom många områden. Förutom ett nära samarbete med arbetsmarknaden har SU:s juristprogram också det bredaste utbudet av fördjupningskurser i landet.

På frågan om han är orolig för att SU ska förlora sitt examenstillstånd svarar Jonas Ebbesson bestämt nej. Han är heller inte särskilt orolig för att utbildningen ska förlora sin plats som den populäraste utbildningen i Sverige, även om han säger att det såklart är svårt att förutsäga vilka effekterna kan bli.

- Vi kommer att göra vad vi kan för att visa framförallt våra studenter, men också samhället i övrigt, att vi ger en fullgod, modern och spännande utbildning av hög kvalitet, som studenterna ska känna sig nöjda med och stolta över. Vi vet att de studenter som läser juristprogrammet i Stockholm är mycket uppskattade på arbetsmarknaden.

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt