Skip to content

Ungdomsvård för grov misshandel på Kortedala torg

Ungdomsvård för grov misshandel på Kortedala torg.
Ungdomsvård för grov misshandel på Kortedala torg.

Två ungdomar döms för grov misshandel av en 61-årig man på Kortedala Torg. Tingsrätten har bestämt påföljden till ungdomsvård med ungdomskontrakt och ungdomstjänst. 

Två pojkar, 15 och 16 år, åtalades för att tillsammans ha tilldelat en 61-årig man ett flertal slag och sparkar mot huvud och kropp med svåra skador som följd.

Ungdomarna menade att de handlade i nödvärn för att freda sig mot mannens angrepp och att hans skador uppkom genom att han föll i en fontän.

Tingsrätten har ansett att det är bevisat att det är ungdomarna som tillsammans har vållat mannens skador och att det inte har varit någon nödvärnssituation. Enligt tingsrättens bedömning ska endast 15-åringen dömas för den spark som enligt flera vittnen avslutade misshandeln.

Ungdomarna har dömts för grov misshandel eftersom gärningen var livsfarlig, mannen tillfogats svår kroppsskada och ungdomarna visat särskild hänsynslöshet och råhet. Straffet för en vuxen person skulle ha blivit två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse.

- Ungdomarnas ålder ska beaktas när straffet bestäms och det finns särskilda ungdomspåföljder som ska användas i första hand, förklarar Anna Lantz som var  rättens ordförande vid förhandlingen.

Pojkarna döms till ungdomsvård som ordnas av socialtjänsten och ungdomstjänst. De ska också betala skadestånd till mannen med 130 000 kr.

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt