Skip to content

Stockholms tingsrätt bröt mot lagen – felaktigt utpekad som misstänkt får skadestånd

Stockholms tingsrätt namngav en person som inte längre var misstänkt för brott på sin digitala uppropslista. JK har nu beslutat att ynglingen ska få skadestånd.

I september förra året begärde Åklagarmyndigheten att Stockholms tingsrätt skulle förordna offentlig försvarare för fyra unga personer som misstänktes för brott. Tingsrätten förordnade advokater för samtliga fyra och registrerade deras namn och personuppgifter i domstolens datasystem VERA.

Strax därpå begärde åklagaren tre av de fyra häktade och samma dag hölls häktningsförhandling. I samband med denna anslog tingsrätten på en digital uppropslista parterna i målet – där även den fjärde personen, som alltså inte längre  var misstänkt, namngavs. Uppgifterna hade hämtats automatiskt från domstolens datasystem.

Den yngling som felaktigt fick sitt namn anslaget begärde 10 000 kronor i skadestånd från staten eftersom han felaktigt pekats ut på listan trots att misstankarna mot honom var avskrivna.

Justitiekanslern Anna Skarhed konstaterar nu att tingsrättens behandling av hans personuppgifter strider mot personuppgiftslagen. Han får därför 5 000 kronor i ersättning från staten.

I sitt beslut skriver JK också att hon har haft underhandskontakter med Domstolsverket och att hon förutsätter att man från centralt håll ser till så att samma misstag inte upprepas i någon annan domstol. JK kommer att följa upp frågan under nästa år.

 

Foto: Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt