Skip to content

Polis våldtog 16-årig flicka som rymt från behandlingshem - gav henne pengar till knark

Polismannen gav tusentals kronor till den 16-åriga flickan som hade avvikkit från ett behandlingshem -  så att hon kunde köpa narkotika som de sedan missbrukade tillsammans. Därefter våldtog han henne. Polismannen döms nu för bland annat våldtäkt och narkotikabrott.

Tingsrätten dömde en 53-årig polisman till ett års fängelse för våldtäkt, mindre grovt brott, mot en 16-årig flicka.

Han dömdes även för att bland annat ha köpt sexuella handlingar av flickan, dels i form av samlag och oralsex och dels genom att titta på när hon hade sex med andra kvinnor.

16-åringen var omhändertagen för missbruksproblem men avvek från behandlingshemmet. Hon berättade att polismannen gav henne alkohol, narkotika, pengar och husrum i utbyte mot att hon ställde upp på sexuella handlingar.

Polisen, som även dömdes för narkotikabrott och vapenbrott, dömdes också att betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan.

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom och menar att våldtäkten inte är att betrakta som mindre grov. Trots att det rört sig om ett kortvarigt händelseförlopp anser rätten att det rör sig om våldtäkt av normalgraden. Detta med hänsyn till flickans ålder, hennes missbruk och sociala situation.

Brottet har enligt hovrätytenm ett straffvärde på två och och fyra månader men eftersom polismannen får sparken så döms han till ett år och tio månaders fängelse.

 

 

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

  • Alt-texten
    Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt