Skip to content

Överkänslig tarm” var cancer - läkare kritiseras

En man uppsökte läkare på grund av magbesvär i form av diarréer och svårigheter att kontrollera tarmen. Han fick besked om att han hade IBS, överkänslig tarm, och fick medicin. 

Efter en tid kontaktade mannen en annan vårdinrättning, där det konstaterades att han hade en avancerad tarmcancer med spridning till levern.

Någon rektalundersökning gjordes inte vid två av besöken hos den första läkaren. Socialstyrelsen konstaterar att när det, som i detta fall, rör sig om en patient över 40 år med ”uppseendeväckande” avföringsvanor i form av täta toalettbesök, svårighet att hålla tillbaka avföring och en känsla av att inte kunna tömma tarmen, då bör en tarmundersökning med koloskopi utföras i syfte att utesluta tumör i tjocktarmen.

Läkaren borde i alla fall vid det tredje besöket sett till att mannens tarm blev undersökt, menar Socialstyrelsen. Att så inte skedde försenade troligen diagnosen med flera månader. Läkaren får nu kritik för den bristfälliga utredningen.

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt