Skip to content

Medvetslös bestulen och lämnad på spår - Caroline Szyber vill införa ny lag

En man som låg medvetslös efter att ha ramlat ner på ett tunnelbanespår i Stockholm blev först bestulen och därefter lämnad av en förbipasserande man. Fallet väcker på nytt diskussionen om behovet av en ny lag som gör det straffbart att inte hjälpa medmänniskor i livsfara.

Natten till lördagen ramlande en man ner på tunnelbanespåret i Sandsborg i Stockholm och blev medvetslös. I stället för att hjälpa mannen valde en förbipasserande att ta mannens värdesaker från honom. Det rapporrar Ekot.

Några minuter senare kom tåget och körde över den medvetslöse mannen som skadades svårt, men överlevde. Händelsen, som fångades av övervakningskameror på tunnelbanestationen, har upprört många. Men att inte larma eller hjälpa en person i nöd, som i detta fall, är dock inte olagligt.

– För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen, till TT.

Polisen har istället rubricerat händelsen som grov stöld.

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber till Ekot.

Kristdemokraterna, KD, har länge drivit kravet om införande av en så kallad civilkuragelag – en lag som skulle göra alla skyldiga att hjälpa en människa i nöd och därmed göra det straffbart att inte ingripa.

– Vi fick till stånd en utredning som var ute på remiss och där många remissinstanser var kritiska, säger Szyber till Ekot.

– Många som är kritiska säger att man inte kan lagstifta om hur folk ska bete sig, men det är precis det som lagar gör. De visar vad som är rätt och fel, fortsätter hon till TT.

Foto: Magnus Laupa

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt