Skip to content

Kvinna frias från åtal för falsk tillvitelse - trots flera polisanmälningar under vårdnadstvist

I samband med en uppslitande vårdnadstvist gjordes fem polisanmälningar mot en kvinnas före detta sambo om bland annat olaga hot och grov misshandel. Vid ett tillfälle handlade det om att syra skulle ha hällts i hennes ansikte. Det visade sig dock att den före detta sambon då bevisligen befann sig utomlands. Kvinnan åtalades för falsk tillvitelse men har nu friats av tingsrätten.  

Åtalet handlade om att kvinnan i Skåne som vid fem tillfällen falskeligen skulle ha anmält sin före detta sambo för en rad brott. Kvinnan och mannen låg då i en tvist om vårdnad, boende och umgänge av deras gemesnamma son.

Anmälningarna gjordes i några fall av kvinnan själv. Omständigheterna var dock så tveksamma att anmälningarna lades ned. Ett av fallen handlade om att den före detta sambon skulle ha misshandlat henne genom att slå henne i ansiktet med knytnävarna. 

Av ett läkarintyg framgår bland annat att en rättsläkare anser att en blålila missfärgning på kvinnans vänstra kind "företer ett utseende som talar för att den är ditsminkad".

Ett par av anmälningarna gjordes dock av ett sjukhus där kvinnan hade sökt vård för bland annat skador som visade att hon fått syra hällt i ansiktet. Det visade sig dock att hennes före detta sambo, bevisligen, befann sig på utlandsresa då detta skulle ha skett i Skåne.

Tingsrätten konstaterar att det handlar om fem separata gärningar som ska prövas var för sig. Man slår också fast att i de fall där kvinnan själv har anmält den före detta sambon så har ingen domstolsprövning skett av de påstådda händelserna och att bevisningen inte räcker för en fällande dom om falsk tillvitelse.

När det gäller de anmälningar som kvinnan inte själv har gjort så kommer domstolen fram till att hon under alla omständigheter inte haft uppsåt till anmälningarna.

 

Therese Åkerlund

 

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt