Skip to content

JO: Göran Lambertz har grundlagsskydd för sina uttalanden om Quick

Göran Lambertz
Göran Lambertz

Justitierådet Göran Lambertz artiklar och uttalanden om Quckfallen omfattas av hans grundlagsfästa rättigheter i regeringsformen. Det konstaterar justitieombudsmannen Lars Lindström som har prövat en anmälan mot Lambertz.

Det var Johann Binninge, ordförande för Rättssäkerhetsorganisationen RO, och advokaten Pelle Svensson som anmälde Göran Lambertz till JO för att han i flera medier hävdat att det finns övertygande bevis för att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, skulle vara skyldig till två av de mord som han nyligen friades för.

Johann Binninge och Pelle Svensson hänvisar till den så kallade oskuldspresumtionen - alltså att en friad person ska betraktas som oskyldig - och bestämmelserna om detta i bland annat Europakonventionen. De pekar också på de höga ställningar som Göran Lambertz har och och har haft inom det svenska rättsväsendet.

Justitieombudsmannen Lars Lindström skriver dock i sitt beslut:

"Enligt 2 kap. 1 § regeringsformen är var och en gentemot det allmänna tillförsäkrad att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor."

 

 

 

 

 

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt