Skip to content

Bidragsfuskade som nämndeman - döms av sin egen tingsrätt

Nämndemannen tjänstgjorde samtidigt som han bidragsfuskade
Nämndemannen tjänstgjorde samtidigt som han bidragsfuskade

En nämndeman vid tingsrätten i Malmö bidragsfuskade - samtidigt som han utövade sitt förtroendeuppdrag. Han har nu dömts för bidrgasbrott av samma tingsrätt där han tidigare var verksam.

Nämndemannen meddelade aldrig Försäkringskassan att arbetsförmågan hade förbättrats tiofalt och det är därför som han nu har döms till villkorlig dom.

Försäkringskassans utredning inleddes efter ett tips då han misstänktes för arbete på en restaurang men den utredningen lades ned.

Fritidspolitikern, som är i 60-årsåldern, har varit nämndeman sedan slutet av 1990-talet. År 2000 sjukskrevs han för en knäskada från sitt ordinarie arbete, 2005 beslöt Försäkringskassan att ge honom hel sjukersättning.

Vid beslutet godkändes årsinkomsterna från bisysslorna som god man och nämndeman om de inte översteg 4 500 kronor.

Årsinkomsterna från Domstolsverket och kommunen uppgick i själva verket från år 2007 till mellan 45 000 och 50 000 kronor. Han hade endast rätt till tre fjärdedels sjukersättning.

Totalt rör det sig enligt Försäkringskassan om 163 034 kronor i felaktig sjukersättning mellan januari 2007 och januari 2011.

Nämndemannen har svårt att förklara varför han under försäkran på heder och samvete utelämnat de egentliga inkomstuppgifterna. Han trodde Försäkringskassan skulle utreda inkomsterna vid den nya utredningen om arbetsförmågan, som skulle ha skett 2008. Utredningen genomfördes aldrig.

Tingsrätten tror att nämndemannen medvetet kan ha undanhållit att anmäla de förändrade inkomstuppgifterna och anser det klarlagt att gärningen begåtts med uppsåt. Han har gjort en överenskommelse om en återbetalningsplan och ska betala tillbaka drygt 150 000 kronor. Därför slipper han dagsböter.

Då åtalet väcktes stängdes mannen av som nämndeman och har nu lämnat sitt uppdrag.

- Jag har inga kommentarer. Allting är uppklarat, säger den före detta nämndemannen till Dagens Juridik.

 

Lilian Andersson

 

Illustration: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt