Skip to content

8 000 poliser har anmälts för brott – fyra har avskedats

Sedan januari förra året har 8 000 poliser anmälts för brott och av dessa har totalt fyra avskedats. Det visar en kartläggning som Aftonbladet gjort.

På knappt ett och ett halvt år, från januari 2011 och fram till sommaren 2012, har drygt 8 000 poliser anmälts för brott.

Enligt Aftonbladets kartläggning finns Sveriges mest anmälda poliser i Södermanland. Den visar nämligen att myndighetens 516 poliser har anmälts vid 349 tillfällen under denna period.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men vi har i ­alla fall inte hårdare poliser här än på andra ställen och antalet dömda poliser är heller inte fler här, säger Fredrik Wallén på Eskils­tunapolisen till Aftonbladet.

Enligt kartläggningen även poliserna i Västernorrland anmälts betydligt oftare än poliser i andra distrikt. Göran Westman, polismästare i Västernorrland, hävdar att det beror på att poliserna i stor utsträckning anmäler sig själva.

– Ingen ska kunna ifrågasätta om fel begåtts i efterhand, det är bättre att det utreds på en gång, säger han till Aftonbladet.

Trots den höga andelen anmälningar mot poliser är det få fall som leder till åtal.

– Det är vanligt att åtal ogillas, och det är också vanligt – i de fall där poliserna faktiskt döms – att rätten väljer en lindrigare brottsrubricering så att den inte blir tillräckligt allvarlig för ett avsked, säger Tomas Rönnberg, jurist och handläggare på polisens personalansvarsnämnd, till Aftonbladet.

Sedan januari 2011 har totalt ­fyra poliser avskedats. Två i Västra Götaland, en i Söder­manland och en i Skaraborg. 

– Det är ingen skillnad om du anmäler en polis eller en privatperson. Men eftersom poliser har rätt att använda våld i tjänsten kan det vara svårt att leda i bevis att våldet varit för grovt, säger Rönnberg till Aftonbladet. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt